Dzień dobry;
21.05.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie potraw z wykorzystaniem śmietany i śmietanki.
Ilość jednostek lekcyjnych- 4
Cel zajęć: uczeń po zakończenie zajęć będzie umiał:
– wyjaśnić różnicę pomiędzy śmietaną a śmietanką oraz wymienić ich rodzaje;
– wskazać zastosowanie śmietany i śmietanki w produkcji potraw, jak również w żywieniu dietetycznym;
– sporządzić potrawy ze śmietany i śmietanki;
Plan zajęć:
- Zapoznajcie się z materiałem dla ucznia: Sporządzanie potraw ze śmietanki i śmietany.
- W zeszycie zajęć zapiszcie najważniejsze informacje:
- otrzymywanie śmietany i śmietanki (zwracając uwagę na różnicę przy obu tych produktach);
- rodzaje śmietany i śmietanki;
- przykłady zastosowania śmietany i śmietanki przy produkcji potraw;
3. Zalogujcie się na platformę LearningApss i obejrzyjcie przykładowe filmy instruktażowe prezentujące sposób wykonania wybranych potraw z użyciem śmietany oraz śmietanki.
4.Wykonajcie jedną dowolną potrawę, której głównym składnikiem jest śmietana lub śmietanka. Proponuję wykorzystać dołączone poniżej receptury.
RECEPTURY- POTRAWY ZE ŚMIETANKI I ŚMIETANY
Wyniki swojej pracy przyślijcie na moją skrzynkę pocztową do dnia 27 maja 2020 r.
Życzę miłej pracy
Sylwia Grzywaczewska