Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT

Dzień dobry

04.06.2020 r.

Temat Sporządzanie potraw z jaj gotowanych i smażonych

Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania potraw z jaj gotowanych i smażonych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Ocena świeżości jaj
  2. Obróbka wstępna jaj
  3. Obróbka cieplna jaj
  4. Asortyment potraw z jaj gotowanych i smażonych

Treści do tematu znajdują się w prezentacji:

Ocena świeżości jaj

Potrawy_z_jaj(8)

Proszę zapoznać się z recepturami potraw:

Receptury -Jaja

Obejrzeć filmy:

https://www.youtube.com/watch?v=kEPfVtt9g1k

 

Są to jajka nadziewane pieczarkami a nie faszerowane

 

Proszę wykonać dowolna potrawę z jaj smażonych lub gotowanych. Wykorzystaj  załączone receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Wyślij wynik pracy na adres: teresa.szymoniuk@wp.pl.

Pozdrawiam