Uncategorized

Podstawy rolnictwa (produkcja zwierzęca) klasa 1B4 6.05.2020r.

Temat: Pszczoły i ich znaczenie.

“Kiedy z powierzchni ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia”

Celem dzisiejszej lekcji będzie zapoznanie z życiem pszczół.

Te niepozorne owady są kluczowe dla produkcji żywności – od rana do wieczora zapylają rośliny, które potem spożywamy. Podobno co 3 łyżka naszego codziennego jedzenia zależy od aktywności owadów zapylających!

Zapoznaj się z treścią, która znajduje się w prezentacjach  oraz filmie i odpowiedz na postawione pytania.

  1. Co to jest pszczoła?
  2. Jaki jest skład rodziny pszczelej?
  3. Jak wygląda praca pszczół w ulu?
  4. Jakie znasz produkty pszczele?

    PREZENTACJE:
    pszczoły
    znaczenie pszczół i skład rodziny pszczelej

    Obejrzyj film pt: ,,Milczenie pszczół”

    MIlczenie Pszczół – video dailymotion

    Jeżeli chcesz uzyskać ocenę pozytywną wyjaśnij pojęcia i odpowiedz na pytania.
    a) Co to jest pierzga, wstrząs anafilaktyczny, mleczko pszczele?
    b) Wyjaśnij jaka jest różnice między pszczołą a osą?
    b) Jaka jest przyczyna masowego ginięcia pszczół na świecie?
    c) Jakie znasz owady zapylające?

    Jako uzupełnienie dzisiejszego tematu zapoznaj się z ciekawostkami dotyczącymi życia pszczół.
    ,,25 ciekawostek o pszczołach miodnych”.

    Jak chronić pszczoły?
    – Sadź rośliny przyjazne pszczołom
    – Nie wypalaj traw i suchych części roślin
    – Stosuj naturalne nawozy i środki ochrony roślin
    – Wykonaj domek dla owadów dziko żyjących
    – Stwórz bombę nasienną
    – Bądź pszczelim wolontariuszem

    Jako potwierdzenie aktywności poproszę o przesłanie zdjęć notatek i zadań na pocztę: a.swiderska.zsckr@gmail.com

    Pozdrawiam. Anna Świderska