30.04.2020r. Drodzy Uczniowie
Temat: Etapy wdrażania systemu HACCP
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie pojęcia system HACCP i etapów wdrażania go w zakładzie gastronomiczny
Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii polega na :
- zidentyfikowaniu mogących wystąpić zagrożeń żywności,
- ocenie ich istotności oraz prawdopodobieństwa wystąpienia podczas produkcji w naszej restauracji, barze itp.,
- osiągnięciu bezpieczeństwa żywności przez kontrolowanie procesu produkcyjnego w tych miejscach, które są szczególnie narażone na wystąpienie zagrożenia i obniżenia jakości naszego produktu (mowa wtedy o Krytycznych Punktach Kontrolnych – CCP).
W celu realizacji dzisiejszej lekcji należy zapoznać się treściami pod następującym adresem : https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/co-jest-system-haccp Z lekcji należy sporządzić notatkę, wykorzystując ten załącznik. ETAPY – HACCP
Należy też odpowiedzić na pytania? 1) Czy wprowadzenie systemu HACCP w zakładzie gastronomicznym jest obowiązkowe? 2) Ile etapów wdrażania jest zalecanych,a ile obowiązuje prawnie. Notatkę i odpowiedzi przesyłamy w terminie do 04.05.2020r. Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia.
Jolanta Zając