Uncategorized

Podstawy gastronomii – I P 4

30.04.2020r. Drodzy Uczniowie

Temat: Etapy wdrażania systemu HACCP

Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie pojęcia system HACCP i etapów wdrażania go w zakładzie gastronomiczny

Wdrożenie systemu HACCP w gastronomii polega na :

  • zidentyfikowaniu mogących wystąpić zagrożeń żywności,
  • ocenie ich istotności oraz prawdopodobieństwa wystąpienia podczas produkcji w naszej restauracji, barze itp.,
  •  osiągnięciu bezpieczeństwa żywności przez kontrolowanie procesu produkcyjnego w tych miejscach, które są szczególnie narażone na wystąpienie zagrożenia i obniżenia jakości naszego produktu (mowa wtedy o Krytycznych Punktach Kontrolnych – CCP).

W celu realizacji dzisiejszej lekcji należy zapoznać się treściami pod następującym adresem : https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/co-jest-system-haccp    Z lekcji należy sporządzić notatkę, wykorzystując ten załącznik.                                                  ETAPY – HACCP

Należy też odpowiedzić na pytania? 1)  Czy wprowadzenie systemu HACCP w zakładzie gastronomicznym jest obowiązkowe? 2) Ile etapów wdrażania jest zalecanych,a ile obowiązuje prawnie. Notatkę i odpowiedzi przesyłamy w terminie do 04.05.2020r. Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl  lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Powodzenia.

Jolanta Zając