Dzień dobry . 30.04.2020r
Temat: Maszyny do mycia i wyparzania naczyń o działaniu okresowym
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie urzadzeń do mechanicznego mycia naczyń i wyparzania naczyń o działaniu okresowym
Wykorzystywanie profesjonalnych zmywarek umożliwia wprowadzenie szeregu udogodnień, wpływających w sposób zasadniczy na płynność oraz opłacalność funkcjonowania nowoczesnej placówki gastronomicznej. Najbardziej kluczowe spośród nich to:
Rodzaje urządzeń zmywających i wyparzających:
– zmywarka gastronomiczna do naczyń– z funkcją wyparzania, otwierana od frontu, przeznaczona dla naczyń do 32 cm wysokości.
– zmywarka gastronomiczna kapturowa – z funkcją wyparzania, otwierana od góry, przeznaczona do mycia dużych garnków, patelni itd.
– zmywarka gastronomiczna do szkła – o niewielkich zazwyczaj wymiarach, w restauracjach i pubach często montowana pod barem. Ze względu na kruchość szkła wymaga ona znacznie słabszego strumienia wody, niższych temperatur mycia i płukania oraz krótszego czasu mycia. Ponadto posiada ona zamontowany fabrycznie uzdatniacz wody, który eliminuje powstawanie i zasychanie na szkle osadu z kamienia.
– wyparzacz gastronomiczny – otwierany od góry, wyposażony w uchwyty zwiększające bezpieczeństwo osoby obsługującej urządzenie. Naczynia umieszczane w wyparzaczu muszą być wcześniej umyte (!).
Treści do dzisiejszej lekcji znajdziecie w prezentacji – załaczniku 1
Maszyny i urządzenia do mycia i wyparzania naczyń
Zachęcam też do zapoznania się z teściami pod następującym adresem. https://www.robin.pl/zmywarki-gastronomiczne4 lub załącznik 2
Zmywarki gastronomiczne i wyparzacze
Na podstawie treści tam zawartych proszę udzielić wykonać następujące ćwiczenia. 1) Wymień 3 zalety stosowania zmywarek oraz etapy cyklu mycia w zmywarkach
Z lekcjji należy sporządzić notatkę, która będzie zawierała ( przesyłamy ją do dnia 05.05.2020r)
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia
Jolanta Zając