04.05.2020r. Drodzy Uczniowie
Temat: GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie systemu GHP i zasad wdrażania go w zakładzie gastronomicznym
Zasady GHP czyli dobrej praktyki higienicznej stanowią podstawowe wymagania w procesie bezpieczeństwa żywności, ich stosowanie jest obowiązkowe i wymagane prawem oraz czynnikiem niezbędnym do wdrożenia systemu HACCP. Dobre Praktyki Higieniczne GHP wymagane są przez Sanepid przy wpisie firmy na listę przedsiębiorstw obróbki żywności.
Wdrożenie systemu GHP w gastronomii polega na :
Zadania na dzisiaj
- Dobra Praktyka Higieniczna – co to jest?
- Zalecenia GHP
- Obszary działania GHP
W celu realizacji dzisiejszej lekcji należy zapoznać się treściami pod następującym adresem : Z lekcji należy sporządzić notatkę, wykorzystując prezentację (załącznik)
GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
oraz ten link https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/dobra-praktyka-higieniczna/
Notatkę przesyłamy w terminie do 06.05.2020r. Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia.
Jolanta Zając