04.05,2020r. Temat : Ekspedycja. Drodzy Uczniowie. Witam was po majówce.
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie i zrozumienie zasad organizacji ekspedycji w zakładzie gastronomicznym.
- Pojęcie ekspedycji i zasady jej organizacji
- Higieniczna ekspedycja potraw
- Parametry zalecane przy ekspedycji
Ekspedycja − w restauracjach: proces przekazania gotowych potraw z pomieszczeń produkcyjnych, służących ich przygotowaniu, na ręce lub na stół konsumentowi.
Ekspedycja obejmuje przekazanie potraw na salę konsumpcyjną (do stolika), do bufetu, do sprzedania na wynos, a także zmywanie brudnych naczyń po zakończeniu posiłku przez konsumenta. Ekspedycją nazywa się również pomieszczenie, w którym kelnerzy przejmują potrawy i napoje, stosownie do złożonych zamówień. Pomieszczenia przygotowywania potraw (kuchenne) i ekspedycja powinny być zlokalizowane bezpośrednio obok siebie lub w niedużej odległości.
Ekspedycja czyli wydawanie potraw jest ostatnim etapem cyklu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym.
Higieniczna ekspedycja potraw:
- Nie wolno potraw dotykać dłonią – używamy sprzętu;
- Potrawy porcjujemy i nakładamy tak, aby nie oblewać brzegów naczyń
Na początek należy zapisać temat lekcji i zapoznać się z prezentacją zawierającą treści do tematu.
Treści do lekcji znajdują się w załączniku 1
Z lekcji sporządzamy notatkę. Potwierdzeniem zrozumienia tematu będzie udzielenie odpowiedzi na następujące pytania.
W jakiej temperaturze podajemy zupy gorące?
Jakie urządzenia wykorzystujemy do ekspedycji .
Termin realizacji 06.04.2020
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na adres jolantazajac66@wp.pl lub e-dziennik