ZASADY ŻYWIENIA – III MTP
05.05.2020R.
Temat: Zasady układania jadłospisów
Witam Was Drodzy Uczniowie.
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie pojęcia jadłospis oraz celu i zasad układania jadłospisów
Zadania na dzisiaj
- Pojęcie jadłospisu
- Cel układania jadłospisów
- Zasady układania jadłospisów
Żywienie, szczególnie zbiorowe, nie powinno być realizowane w sposób doraźny. Jest to istotny problem zarówno ze względów zdrowotnych jak i ekonomiczno- organizacyjnych. Niezbędna jest do tego odpowiednia wiedza i wysoki poziom kwalifikacji zawodowych pracowników placówek żywienia zbiorowego. W tym celu konieczne jest układanie jadłospisów. Aby robić to we właściwy sposób, należy poznać zasady ich układania.
Treści do lekcji znajdują się pod natępującymi adresami: https://ebook-24.edu.pl/kursy/mod/book/tool/print/index.php?id=28#ch3128 oraz http://www.psse-zawiercie.internetdsl.pl/pages/aktualnosci/news_2/zywienie_zbiorowe.pdf
oraz w prezentacji (slaidy dotyczące tylko zasad układania jadłospisów ( 1-7)
Waszym zadaniem jest zapoznanie się z nią oraz treściami pod wskazanymi adresami i sporządzenie notatki. (do 07.05. 2020)
Jestem do waszej dyspozycji pod adresem jolantazajac66@wp.pl lub na dzienniku elektronicznym.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy.
Jolanta Zając