05.05.2020 r.
Dzień dobry
Temat zajęć: Sporządzanie ciasta francuskiego
Rozpoczynamy sporządzanie kolejnej grupy ciast. Będą to ciasta francuskie i półfrancuskie. Z ciasta francuskiego można sporządzać zarówno potrawy słodkie jak i słone. My na początek zajmiemy się sporządzeniem ciasta francuskiego.
Zagadnienia do dzisiejszych zajęć.
- Analiza receptury gastronomicznej
- Kolejne czynności przy produkcji ciasta
- Dobór narzędzi i sprzętu niezbędnych do pracy
- Praca produkcyjna
Zapoznajcie się z materiałami dla ucznia, które otrzymacie do tematu zajęć. Obejrzyjcie film na temat sporządzania ciasta francuskiego.
W pierwszej kolejności proszę dokładnie przeanalizować normatyw surowcowy i sposób wykonania ciasta.
zamieszam recepturę i sposób sporządzania ciasta :
Receptura na ciasto francuskie
Zachęcam to skorzystania z adresu: ttps://www.everyday-delicious.pl/ciasto-francuskie/
Następnie (po umyciu rąk) proszę zgromadzić potrzebne naczynia, narzędzia i przede wszystkim składniki, które należy odważyć lub odmierzyć. . Po wykonaniu tych czynności możecie przystąpić do pracy produkcyjnej. Gotowe ciasto rozwałkowujemy grubość ok.2mm na papierze do pieczenia zwijamy jak roladę. Tak przygotowane chowamy do lodówki . Wykorzystamy je w piatek na zajęciach. Gdyby były trudności ze składnikami i sporządzeniem , proszę na piątek zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie.
Poszczególne etapy pracy proszę dokumentować w formie zdjęć. 1).przygotowanie składników 2) przygotowanie gruntu (bazy) 3) wałkowanie z masłem 4) gotowe ciasto.
Kontakt ze mną jolantazajac66@wp.pl
Zdjęcia proszę nadsyłać do 07.05.2020 r.
Jolanta Zając