Uncategorized

Zasady żywienia 2 PT

20.05.2020 r.

Temat: Charakterystyka witamin rozpuszczalnych  w wodzie.

Celem lekcji jest poznanie witamin rozpuszczalnych wodzie i ich roli w organizmie człowieka.

W trakcie ostatniej lekcji zapoznaliście się z materiałami dotyczącymi funkcji poszczególnych witamin w organizmie człowieka oraz ich źródeł pokarmowych.

Dzisiaj dla utrwalenia wiadomości proszę wykonać poniższe ćwiczenia.

  1. Wyjaśnij pojęcia: 3 p
    1. witaminy – …………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………..

    1. awitaminoza – ………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

    1. hiperwitaminoza – …………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Wymień witaminy antyoksydacyjne. 2 p

……………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Co oznacza określenie związki egzogenne? 1 p

……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Omów rolę w organizmie, objawy niedoboru i źródła w żywności następujących witamin: 3 p.
    1. Witamina B12 – ………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    1. kwas foliowy – …………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    1. Witamina C – …………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Przedstaw podział witamin. 5 p

Uzupełnione ćwiczenia proszę odesłać do mnie dorotagajowy@wp.pl dzisiaj do godziny 14.00

Dorota Gajowy