Uncategorized

Technologia gastronomiczna I P4

Dzień dobry

20.05.2020 r.

Temat: Warunki przechowywania napojów alkoholowych. Serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych

Cel lekcji: poznanie warunków przechowywania piwa, wina i wódki oraz zasad serwowania napojów

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Warunki przechowywania napojów alkoholowych

a. piwa ( ok. 10 °C ) bez dostępu światła

b. wina (  7 – 16 °C ) wilgotność 70 – 75 %  piwnice

c. wódki ( 4 – 8° C )  dolna półka lodówki

2. Serwowanie napojów bezalkoholowych

3. Serwowanie napojów alkoholowych

Proszę przeczytać informacje zawarte  w materiałach:

napoje alkoholowe i bezalkoholowe 

str. 9 – 19   oraz

Jak odpowiednio przechowywać alkohol

 

kieliszki

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk