Uncategorized

Zajęcia praktyczne – technologia gastronomiczna I PT gr.II

Dzień Dobry

23.04.2020r.

Temat zajęć: Sporządzanie potraw z grzybów oraz potraw jarskich z warzyw, ziemniaków i grzybów

Cel zajęć: nabycie umiejętności sporządzania potraw z grzybów oraz potraw jarskich

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Obróbka wstępna grzybów
  2. Obróbka cieplna grzybów
  3. Zastosowanie grzybów do produkcji potraw
  4. Asortyment potraw jarskich z warzyw, grzybów, ziemniaków

Proszę zapoznać się z materiałem zamieszczonym w prezentacji

grzyby -obróbka wstępna i cieplna

Potrawy jarskie     

oraz recepturami potraw z grzybów

Receptury potraw z grzybów

Proszę również obejrzeć filmy na temat sporządzania  wybranych potraw z grzybów ( na Youtube)

 

 

Przygotuj samodzielnie potrawę z grzybów. Wykorzystaj otrzymane receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Zdjęcie prześlij na adres: teresa.szymoniuk@wp.pl

Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy

Teresa Szymoniuk