Dzień dobry
04.06.2020 r.
Temat zajęć: Obróbka wstępna i cieplna jaj. Sporządzenie potraw z jaj gotowanych i smażonych.
Cel zajęć:
- Doskonalenie umiejętności przeprowadzania obróbki wstępnej i cieplnej jaj.
- Ćwiczenie umiejętności sporządzania potraw z jaj gotowanych i smażonych.
Zagadnienie do zapisania w zeszycie:
- Ocena świeżości jaj- metody.
- Zasady obróbki wstępnej jaj.
- Zmiany zachodzące w jajach podczas obróbki cieplnej.
- Asortyment potraw z jaj gotowanych i smażonych.
Proszę zapoznać się z materiałem dla ucznia. Obróbka wstępna i cieplna jaj. Sporządzanie potraw z jaj gotowanych i smażonych-SG
Ćwiczenie do samodzielnego wykonania w domu.
Zaplanuj i wykonaj 2 potrawy z jaj gotowanych i smażonych według wybranych receptur.
Zdjęcie potrawy przyślij do dnia 10 czerwca 2020 r.
Do wykonania zadania domowego proponuję wykorzystać dołączone receptury Receptury potraw z jaj gotowanych i smażonych.
Zachęcam do obejrzenia filmów instruktażowych.
Pozdrawiam
Sylwia Grzywaczewska