Uncategorized

Zajęcia praktyczne- technologia gastronomiczna I P4

Dzień dobry

04.06.2020 r.

Temat zajęć: Obróbka wstępna i cieplna jaj. Sporządzenie potraw z jaj gotowanych i smażonych.

Cel zajęć:

  • Doskonalenie umiejętności przeprowadzania obróbki wstępnej i cieplnej jaj.
  • Ćwiczenie umiejętności sporządzania potraw z jaj gotowanych i smażonych.

Zagadnienie do zapisania w zeszycie:

  1. Ocena świeżości jaj- metody.
  2. Zasady obróbki wstępnej jaj.
  3. Zmiany zachodzące w jajach podczas obróbki cieplnej.
  4. Asortyment potraw z jaj gotowanych i smażonych.

Proszę zapoznać się z materiałem dla ucznia. Obróbka wstępna i cieplna jaj. Sporządzanie potraw z jaj gotowanych i smażonych-SG

Ćwiczenie do samodzielnego wykonania w domu.

Zaplanuj i wykonaj 2 potrawy z jaj gotowanych i smażonych według wybranych receptur.

Zdjęcie potrawy przyślij do dnia 10 czerwca 2020 r.

Do wykonania zadania domowego proponuję wykorzystać dołączone receptury Receptury potraw z jaj gotowanych i smażonych.

Zachęcam do obejrzenia filmów instruktażowych.

 

 

 

 

 

Pozdrawiam

Sylwia Grzywaczewska