Uncategorized

Zajęcia praktyczne – prowadzenie przetwórstwa żywności 3MTP

04.05.2020 r.

Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przemyśle mleczarskim

Celem zajęć jest poznanie wyposażenia technicznego i zakresu produkcji przemysłu mleczarskiego.

Czas realizacji: 3 godziny

Zagadnienia do tematu:

  1. Produkcja mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego.
  2. Technologia produkcji mleka zagęszczonego , mleka w proszku i napojów mlecznych.
  3. Technologia produkcji masła i lodów jadalnych.
  4. Technologia produkcji serów.
  5. Wyposażenie techniczne linii produkcyjnych.

Na początek proszę przypomnieć sobie podstawowe wiadomości o mleku – skład chemiczny, właściwości fizyczne, mikroflora mleka.

Następnie proponuję obejrzenie filmu prezentującego procesy przetwórstwa mleka.

Wiadomości dotyczące technologii przetwórstwa mleka zamieszczam w materiałach.

MLECZARSTWO

Uzupełnieniem tych wiadomości jest prezentacja, w której znajdziecie wyposażenie techniczne mleczarni.

PRZEMYSŁ MLECZARSKI

Na podsumowanie pracy proponuję rozwiązanie testu.

TEST MLECZARSTWO

Dorota Gajowy