04.05.2020 r.
Temat: Dobór maszyn i urządzeń do prowadzenia wybranych procesów technologicznych w przemyśle mleczarskim
Celem zajęć jest poznanie wyposażenia technicznego i zakresu produkcji przemysłu mleczarskiego.
Czas realizacji: 3 godziny
Zagadnienia do tematu:
- Produkcja mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego.
- Technologia produkcji mleka zagęszczonego , mleka w proszku i napojów mlecznych.
- Technologia produkcji masła i lodów jadalnych.
- Technologia produkcji serów.
- Wyposażenie techniczne linii produkcyjnych.
Na początek proszę przypomnieć sobie podstawowe wiadomości o mleku – skład chemiczny, właściwości fizyczne, mikroflora mleka.
Następnie proponuję obejrzenie filmu prezentującego procesy przetwórstwa mleka.
Wiadomości dotyczące technologii przetwórstwa mleka zamieszczam w materiałach.
Uzupełnieniem tych wiadomości jest prezentacja, w której znajdziecie wyposażenie techniczne mleczarni.
Na podsumowanie pracy proponuję rozwiązanie testu.
Dorota Gajowy