Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii 2PT

Dzień Dobry

03.04.2020r.

Temat: Sporządzanie ciast biszkoptowo-tłuszczowych  –  błyskawiczny murzynek

Zagadnienia do zajęć do zapisania w zeszycie:

  1. Przypomnienie składników  ciast biszkoptowo-tłuszczowych i metod produkcji ciasta
  2. Obejrzenie  filmu:

https://youtube.com/watch?v=IC0MAvhM32M

3. Analizowanie receptury na błyskawiczny murzynek, przygotowanie składników i potrzebnego sprzętu

4. Wykonanie i wypiek ciasta

Murzynek z polewą kakaową

Składniki:

CIASTO

4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki cukru pudru

2 jajka

2 czubate łyżki kakao

pół szklanki oleju

2 szklanki mleka

słoiczek dżemu śliwkowego (ok. 300 ml)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA KAKAOWA

125 g masła

1 łyżka kakao

2 łyżki mleka

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180ºC. Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę.

Polewa:

Do rondelka włożyć masło, dodać mleko, cukier puder i kakao. Podgrzewać trzymając rondelek nad ogniem (nie dopuścić do zagotowania!) i cały czas mieszać. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników podgrzewać jeszcze kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Polać ciasto.

Smacznego !

Proszę w miarę możliwości przygotować zalecane ciasto i przesłać Mi na adres mailowy: teresa.szymoniuk@wp.pl

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!