Dzień Dobry
03.04.2020r.
Temat: Sporządzanie ciast biszkoptowo-tłuszczowych – błyskawiczny murzynek
Zagadnienia do zajęć do zapisania w zeszycie:
- Przypomnienie składników ciast biszkoptowo-tłuszczowych i metod produkcji ciasta
- Obejrzenie filmu:
https://youtube.com/watch?v=IC0MAvhM32M
3. Analizowanie receptury na błyskawiczny murzynek, przygotowanie składników i potrzebnego sprzętu
4. Wykonanie i wypiek ciasta
Murzynek z polewą kakaową
Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 czubate łyżki kakao
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
słoiczek dżemu śliwkowego (ok. 300 ml)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
POLEWA KAKAOWA
125 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180ºC. Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę.
Polewa:
Do rondelka włożyć masło, dodać mleko, cukier puder i kakao. Podgrzewać trzymając rondelek nad ogniem (nie dopuścić do zagotowania!) i cały czas mieszać. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników podgrzewać jeszcze kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Polać ciasto.
Smacznego !
Proszę w miarę możliwości przygotować zalecane ciasto i przesłać Mi na adres mailowy: teresa.szymoniuk@wp.pl
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!