Dzień dobry
28.05.2020r.
Temat: Urządzenia do krojenia mięsa, sera, chleba
Cel lekcji: poznanie: poznanie maszyn do krojenia chleba, sera i mięsa
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1. Podział krajalnic:
a. z napędem ręcznym
b. z napędem elektrycznym
2. Budowa maszyn do krojenia
3. Blendery
4. Miksery
Krajalnice można podzielić na dwa zasadnicze rodzaje: krajalnice do pieczywa, których elementy robocze są przystosowane do krojenia w kromki całych bochenków chleba lub bułek oraz krajalnice uniwersalne, którymi można porcjować wędlinę, gotowane czy pieczone mięsa, wszelkiego rodzaju twarde sery oraz pieczywo. Urządzenia te są niezbędnym wyposażeniem każdego zakładu gastronomicznego, sklepów spożywczych, znajdują zastosowanie w gospodarstwie domowym.
Proszę zapoznać się z materiałem w prezentacji
Pozdrawiam
Teresa Szyminiuk