Uncategorized

Technologia gastronomiczna 3MTP

Dzień dobry

06.04.2020 r.

Temat lekcji: Charakterystyka diety łatwostrawnej.

Zagadnienia do tematu:

  1. Cel i zastosowanie diety.
  2. Zasady diety lekkostrawnej.
  3. Techniki kulinarne stosowane w diecie.
  4. Produkty i potrawy dozwolone i zabronione w diecie.
  5. Przykładowy jadłospis.

W pierwszej kolejności proszę zapoznać się  z materiałem nauczania zawartym w prezentacji i dokładnie przeanalizować informacje dotyczące diety zgodnie z podanymi punktami.

DIETA PODSTAWOWA-LEKKOSTRAWNA

Zamieszczam również TABELĘ PRODUKTÓW, gdzie znajdziecie produkty i potrawy dozwolone, zalecane i zabronione w diecie.

DIETA LEKKOSTRAWNA tabela produktów

W oparciu o podany materiał Waszym zadaniem dzisiaj będzie opracowanie 1-dniowego jadłospisu dla osoby dorosłej w diecie lekkostrawnej.

Opracowując jadłospis proszę pamiętać o:

  1. zasadach układania jadłospisów
  2. zasadach racjonalnego żywienia
  3. zasadach diety łatwostrawnej

Powodzenia.

Kontakt ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy