Dzień dobry
06.04.2020 r.
Temat lekcji: Charakterystyka diety łatwostrawnej.
Zagadnienia do tematu:
- Cel i zastosowanie diety.
- Zasady diety lekkostrawnej.
- Techniki kulinarne stosowane w diecie.
- Produkty i potrawy dozwolone i zabronione w diecie.
- Przykładowy jadłospis.
W pierwszej kolejności proszę zapoznać się z materiałem nauczania zawartym w prezentacji i dokładnie przeanalizować informacje dotyczące diety zgodnie z podanymi punktami.
Zamieszczam również TABELĘ PRODUKTÓW, gdzie znajdziecie produkty i potrawy dozwolone, zalecane i zabronione w diecie.
DIETA LEKKOSTRAWNA tabela produktów
W oparciu o podany materiał Waszym zadaniem dzisiaj będzie opracowanie 1-dniowego jadłospisu dla osoby dorosłej w diecie lekkostrawnej.
Opracowując jadłospis proszę pamiętać o:
- zasadach układania jadłospisów
- zasadach racjonalnego żywienia
- zasadach diety łatwostrawnej
Powodzenia.
Kontakt ze mną pod adresem dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy