Witam .
Temat: Utrwalanie żywności – metody chemiczne , biologiczne i niekonwencjonalne
Kontynuujemy omawianie metod utrwalania żywności
Celem lekcji jest poznanie różnych metod utrwalania żywności stosowanych w produkcji i przetwórstwie żywności.
Utrwalanie albo konserwowanie żywności jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności poprzez: Niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów, przez ich zabicie lub usunięcie połączone z zabezpieczeniem przed zakażeniem wtórnym.
Zadania na dzisiaj:
- Charakterystyka metod chemicznych, biologicznych i niekonwencjonalnych
- Zastosowanie metod w przetwórstwie spożywczym
Treści do lekcji znajdują się w w załączniku ( chemiczne utrwalanie zywności) oraz prezentacji otrzymanej ostatnio na pocztę elektroniczną (slajdy od 35- 62).
https://www.chmes.pl/utrwalanie-zywnosci/
Proszę zapoznć się z treściami https://prezi.com/m79ocpfyl2yy/niekonwencjonalne-metody-utrwalania-zywnosci/
Z lekcji należy sporządzić notatkę i przesłać ją w terminie do 12.05..2020r.
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Za tydzień w piątek będzie kartkówka z metod utrwalania żywności
Powodzenia. Jolanta Zając