Uncategorized

Przetwórstwo żywności – III MTP

Witam .

Temat: Utrwalanie żywności – metody chemiczne , biologiczne i niekonwencjonalne


Kontynuujemy omawianie metod utrwalania  żywności
Celem lekcji jest poznanie różnych metod utrwalania żywności stosowanych w produkcji i przetwórstwie żywności.

Utrwalanie albo konserwowanie żywności  jest to działanie zmierzające do przedłużenia trwałości żywności poprzez: Niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów, przez ich zabicie lub usunięcie połączone z zabezpieczeniem przed zakażeniem wtórnym.

Zadania na dzisiaj:

  1. Charakterystyka metod chemicznych, biologicznych i niekonwencjonalnych
  2. Zastosowanie metod w przetwórstwie spożywczym

Treści do lekcji znajdują się w w załączniku  ( chemiczne utrwalanie zywności)  oraz prezentacji otrzymanej  ostatnio na pocztę elektroniczną  (slajdy od 35- 62).

https://www.chmes.pl/utrwalanie-zywnosci/

 

Proszę zapoznć się z treściami https://prezi.com/m79ocpfyl2yy/niekonwencjonalne-metody-utrwalania-zywnosci/

Z lekcji należy sporządzić notatkę i przesłać ją w terminie do 12.05..2020r.

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Za tydzień w piątek będzie kartkówka z metod utrwalania żywności

Powodzenia. Jolanta Zając