Temat: Wynik finansowy zakładu gastronomicznego.
Na dzisiejszej lekcji nauczymy się obliczać wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Proszę powtórzyć z ostatnich lekcji:
Co to jest przychód przedsiębiorstwa?
Jakie występują rodzaje kosztów w przedsiębiorstwie?
Omówimy:
- Wynik finansowy przedsiębiorstwa.
- Zysk brutto i zysk netto.
- Przykład obliczania zysku netto.
Ad. 1
Wynik finansowy – to różnica pomiędzy przychodami a kosztami ich uzyskania obliczona dla określonego przedsiębiorstwa (podmiotu rachunkowości) w wybranym okresie sprawozdawczym. Dodatni wynik finansowy jest nazywany zyskiem, zaś ujemny stratą.
Wynik finansowy może być:
- P – K = ZERO równy 0 – zakład gastronomiczny nie osiąga zysku, ale również nie ponosi straty
- P – K > ZERO większy od 0 – zakład gastronomiczny osiąga zysk
- P – K < ZERO mniejszy od 0 – zakład gastronomiczny ponosi stratę
*P – przychody
*K – koszty
Ad. 2
Zysk brutto (Zb) to wynik finansowy dodatni bez opłacenia podatku.
Zysk netto (Zn) to wynik finansowy dodatni po opłaceniu podatku dochodowego (dochód „na czysto” lub „ na rękę”).
Zb = P – Kc |
Zb zysk brutto
P przychody
Kc koszty całkowite
Zn = Zb – podatek |
Zn zysk netto
Ad. 3 Przykład obliczania zysku netto
1) Obliczam zysk netto:
– Przychody ze sprzedaży 5 000 zł
– Koszty działalności firmy (Kc) 3 000 zł
– zysk brutto (Zb) = 5000 – 3000= 2000 zł
Podatek dochodowy 18% = 2000 x 18/podzielić przez100 = 360 zł
zysk netto (Zn) = 2000 – 360 = 1 640 zł
2) Obliczam zysk netto:
Przychody 10000 zł
Koszty stałe 900 zł
Koszty zmienne 7 500zł
Podatek 18%
Najpierw obliczam koszty całkowite Kc (wszystkie)=900+7500=8400 zł
zysk brutto = 10 000 – 8400= 1600 zł
Podatek 18% = 1600 x 18/podzielić przez100= 288zł
zysk netto = 1600 – 288 = 1312 zł
Proszę przeanalizować obliczanie zysku netto i brutto, a na następnej lekcji będziemy rozwiązywać ćwiczenia.
Anna Lisiecka