14.05.2020
Temat: Receptura gastronomiczna – pojęcie, jej elementy i analiza
Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie pojęcia receptura, jej elementów oraz analizowanie wzorów receptur
Receptura gastronomiczna jest: podstawowym dokumentem technologicznym w produkcji gastronomicznej, wewnętrzną normą, podstawą do obliczenia zapotrzebowania na surowce i półprodukty.
Elementy receptury
- nazwa potrawy, dania, napoju lub innego wyrobu,
- ilościowy skład surowców (normatyw surowcowy),
- wydajność surowców oraz wagę porcji,
- sposób wykonania pozwalający uzyskać wymaganą wydajność,
- a czasem także zwroty poprodukcyjne, które mogą być wykorzystane do produkcji innych wyrobów
https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/r/receptura-gastronomiczna
W zeszytach proszę zapisać temat oraz sporządzić notatkę. Notatka ma zawierać pojęcie, elementy receptury. Proszę też zapisać przykład receptury i przesłać ją do 17.05,2020
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia.
J. Zając