Witam 06.04.2020
Temat na dzisiaj to :
Etapy produkcji gastronomicznej – zaopatrzenie .
Zadania na dzisiejszą lekcję.
- Etapy produkcji gastronomicznej –a) zaopatrzenie b) magazynowanie c) procesy technologiczne d) ekspedycja e) obsługa konsumenta
- Pojęcie zaopatrzenia i jego elementy składowe
- Rodzaje zaopatrzenia – bezpośrednie (od producenta) i pośrednie (przez pośrednika)
- https://www.restauracja.pl/artykul/jak-zorganizowac-zaopatrzenie-gastronomii-w-produkty-spozywcze-39361
- Cele procesu zaopatrzenia
– Sprawne zaspokojenie różnorodnych potrzeb materiałowych przedsiębiorstwa przy minimalnych kosztach tego procesu.
– Zapewnienie optymalnej jakości produktów poprzez wybór odpowiedniego dostawcy, negocjacje jakości dostaw i ich kontrolę.
– Pozyskanie i utrzymanie rzetelnych i konkurencyjnych dostawców dzięki analizie rynku zaopatrzeniowego, budowaniu relacji z dostawcami, zawieraniu i realizacji umów.
– Minimalizacja całkowitych kosztów poprzez wybór „make or buy” oraz negocjacji wpływających na koszty.
– Utrzymanie minimalnego poziomu zapasów dzięki planowaniu potrzeb materiałowych, transportom wewnątrz zakładu oraz organizowaniu procesu zamówień
- Na e -maile wyślę wam prezentację z treściami dotyczącymi dzisiejszego tematu i zadaniem/ pytaniem do wykonania ( Odpowiedź proszę przysłać na moją pocztę lub dziennik do dnia 15 .04.2020r)
- W razie pytań proszę o informację na dziennik elektroniczny lub e-maila jolantazając66@wp.pl
- Proszę sporządzić notatkę w zeszycie przedmiotowym.
Życzę owocnej pracy
Jolanta Zając