Uncategorized

Podstawy gastronomii 1 P4

 

06.04.2020 Witam !

Temat : Zmiany zachodzące w produktach w procesie obróbki cieplnej

Nasze cele na dzisiejszą lekcję to:

  1. Przypomnienie pojęcia ,, obróbka cieplna” i jej rodzaje (notatki lub prezentacja z wcześniejszych lekcji)
  2. Wskazanie rodzajów zmian zachodzących w produktach w czasie obróbki cieplnej a) pozytywnych – zniszczenie drobnoustrojów, , pasożytów, toksyn i enzymów – wytworzenie cech sensorycznych ( barwy, smaku, aromatu i konsystencji) – poprawa strawności poprzez denaturacje białek, rozklejenie skrobi i kolagenu, zmiękczenie błon komórkowych, unieczynnienie substancji antyodżywczych b) negatywny – strata witamin, aminokwasów, karmelizacja cukrów i powstanie związków Maillarda
  3. Zadanie Oceń czy korzystniej jest np. kapustę białą lub marchew zjeść na surowo lub po ugotowaniu. Uzasadnij swoją odpowiedź i prześlij ją na dziennik do 15.04.2020r lub pocztę elektroniczną)
  4. Z dzisiejszej lekcji proszę sporządzić notatkę, potwierdzeniem odbioru materiałów będzie informacja zwrotna na dziennik lub e-mail jolantazajac66@wp.pl

W razie potrzeby jestem do waszej dyspozycji.

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy

Jolanta Zając