AktualnościTechnik ŻywieniaUncategorized

Desery – kto ich nie kocha?

Desery to potrawy słodkie, ciepłe lub zimne, zazwyczaj podawane na zakończenie obiadu lub jako oddzielne dania. Deser bywa także przekąską, która z filiżanką kawy czy herbaty jest głównym menu w kawiarni.

Uczniowie kl. II technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych – Przygotowanie i wydawanie dań sporządzali różne desery m.in. deser z kaszy manny oraz mus truskawkowy.

Polecamy i zachęcamy do samodzielnego  wykonania

Deser z kaszy manny

Składniki:
– Kasza manna 30g
– Woda 90 ml
– Cukier 20g
– Owoce 50g
– Śmietana 5g

 

Wykonanie:
– przygotować zawiesinę z kaszy manny i niewielkiej ilości wody
– zagotować odmierzoną wodę z cukrem
– wlać zawiesinę do wrzącej wody, gotować do całkowitego rozklejenia kaszy
– owoce przetrzeć lub zmiksować
– dodać do kaszy przetarte owoce i ubijać trzepaczką do momentu, aż powstanie puszysta masa
– wyporcjować mus do pucharków, udekorować śmietaną z owocami
 

Mus truskawkowy

Składniki
– mrożone truskawki 25g
– białka 3g
– cukier puder 10 dag