Dzień dobry
21.05.2020r
Temat: Sporządzanie potraw ze śmietany i śmietanki
Cel lekcji: nabycie umiejętności sporządzania potraw ze śmietany i śmietanki
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
Śmietanka to produkt uzyskiwany w wyniku wirowania mleka, poddany homogenizacji i pasteryzacji
Śmietana to produkt powstały w wyniku ukwaszenia śmietanki czystymi kulturami maślarskimi
- Zasady ubijania śmietanki:
a. Użyć śmietanki 30 – 36%
b. Schłodzić śmietankę do temperatury 2 – 4 °C
c. Ubijać intensywnie (najlepiej maszynowo)
d. Dodać cukier pod koniec ubijania w ilości nie większej niż 10 – 15 %
e. Przerwać ubijanie, gdy masa będzie sztywna, dłuższe ubijanie może spowodować powstanie masła
f. By usztywnić krem można dać żelatynę ( na 500 ml śmietanki – 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ), żelatyna i masa do
której ją dodajemy powinny mieć zbliżoną temperaturę
2. Zastosowanie śmietany w produkcji gastronomicznej
- Zupy
- Sosy
- Sałatki
- Surówki
- Koktajle
- Ciasta kruche, półkruche, półfrancuskie
- Zastosowanie śmietanki w produkcji gastronomicznej
- Dodatek do kawy, herbaty, zup i sosów
- Do produkcji kremów, deserów, past
Proszę zapoznać się z recepturami potraw :
obejrzeć filmy:
Proszę wykonać dowolną potrawę ze śmietanki lub śmietany. Wykorzystaj do tego załączone receptury lub skorzystaj z innego dowolnego przepisu. Wynik pracy prześlij na adres teresa.szymoniuk @wp.pl
Pozdrawiam