Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii II PT

05.06.2020. Temat: Sporządzanie deserów

Na dzisiejszych zajęciach doskonalimy umiejętność wykonywania deserów. My wykonamy 1 wybrany z proponowanych deserów .

Deser z kaszy manny

Składniki :

  • 1,5szkl. mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki lub innego dowolnego
  • 3 okrągłe ciastka kakaowe/ mogą być biszkopty, herbatniki
  • kakao do oprószenia lub tarta czekolada

Deser z kaszy manny

Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka z cukrem. Kaszę gotowałam na małym ogniu kilka minut, aż zgęstniała. Deser przygotowałam w szklance do napoju/whisky. Na jej dnie ułożyłam jedno ciasto. Na nie wyłożyłam łyżkę dżemu, potem 2 łyżki ugotowanej i przestudzonej kaszy. Na kaszy znów ułożyłam ciastko, dżem i tak do wyczerpania składników. Powinno wyjść po 3 warstwy każdego składnika. Wierzch deseru oprószyłam gorzkim kakao. Deser można podać na ciepło lub schłodzić w lodówce.

Deser warstwowy

  • owoce, np. truskawki (nie mniej niż 0,5kg) lub inne dostepne owoce
  • drobny cukier do wypieków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • herbatniki
  • budyń waniliowy
  • Deser warstwowy
  • Przygotowanie

    Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:)

    – 0,5l mleka,
    – 1 żółtko,
    – pół szklanki cukru,
    – 2 duże, czubate łyżki mąki,
    – 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    – łyżeczka cukru waniliowego,
    – odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.

    Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem.  Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.

Czekam na zdjęcia  z wykonanego deseru.

Życzę miłej pracy i smacznego  J  Zając