05.06.2020. Temat: Sporządzanie deserów
Na dzisiejszych zajęciach doskonalimy umiejętność wykonywania deserów. My wykonamy 1 wybrany z proponowanych deserów .
Deser z kaszy manny
Składniki :
- 1,5szkl. mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru zwykłego
- 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki lub innego dowolnego
- 3 okrągłe ciastka kakaowe/ mogą być biszkopty, herbatniki
- kakao do oprószenia lub tarta czekolada
Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka z cukrem. Kaszę gotowałam na małym ogniu kilka minut, aż zgęstniała. Deser przygotowałam w szklance do napoju/whisky. Na jej dnie ułożyłam jedno ciasto. Na nie wyłożyłam łyżkę dżemu, potem 2 łyżki ugotowanej i przestudzonej kaszy. Na kaszy znów ułożyłam ciastko, dżem i tak do wyczerpania składników. Powinno wyjść po 3 warstwy każdego składnika. Wierzch deseru oprószyłam gorzkim kakao. Deser można podać na ciepło lub schłodzić w lodówce.
Deser warstwowy
- owoce, np. truskawki (nie mniej niż 0,5kg) lub inne dostepne owoce
- drobny cukier do wypieków
- 2 łyżki soku z cytryny
- herbatniki
- budyń waniliowy
-
Przygotowanie
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:)
– 0,5l mleka,
– 1 żółtko,
– pół szklanki cukru,
– 2 duże, czubate łyżki mąki,
– 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.
Czekam na zdjęcia z wykonanego deseru.
Życzę miłej pracy i smacznego J Zając