Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii
Dzień dobry. Zaczynamy !! 31.03.2020r
Temat : Sporządzanie ciast biszkoptowo- tłuszczowych – babka na oleju
- Zapisanie tematu zajęć w zeszycie. Przypomnienie składników ciast biszkoptowo-tłuszczowych i technik wykonania.
- Obejrzenie filmu – https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiLzKSQq8LoAhXDjKQKHTeuBiUQtwIIJzAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dgvw5eq2XG6w&usg=AOvVaw3qIWgv1f3BWPsdWIPHvG99
- Przygotowanie składników i analizowanie receptury na babkę na oleju – receptura (składniki powinny mieć temperaturę pokojową) należy też przygotować formę i wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Jeśli chcemy mieć babkę kolorową możemy dodać 1-2 łyżeczki kakao do 1/3 ciast.
Składniki | Ilość | Sposób wykonania |
Jaja
Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Olej Cukier kryształ Proszek do pieczenia |
4 szt
1,5 szkl 0,5 szkl ¾ szkl ¾ szk 2 łyżeczki |
Jaja wyparzamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ( jak na biszkopt) stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ostatnim etapem jest dodanie oleju. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 nim w temperaturze 180C .
Można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem |
- Wykonanie ciasta i wypiek – upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Gotowe dajmy domownikom do oceny. Smacznego.
- Jeśli nie mamy możliwości wykonania, proszę obejrzeć 4 filmy na YouTobe dotyczące sporządzania ciast biszkoptowo-tłuszczowych. Wybrać dowolny przepis i wpisać go w zeszycie .
- Mile widziane zdjęcia gotowych wypieków.
- W razie pytań i wątpliwości proszę o kontakt na dzienniku lub na e-mail jolantazajac66@wp.pl
Powodzenia życzę. Jolanta Zając