27.04.2020 r.
Temat zajęć: Sporządzanie ciasta piernikowego
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności właściwego doboru techniki sporządzania wyrobów z ciasta piernikowego.
Zagadnienia do zajęć:
- Analiza receptury
- Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta
- Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu niezbędnego do wykonania zadania
- Praca produkcyjna
- Wykończenie wyrobów
- Ocena organoleptyczna ciasta.
Dzisiaj proponuję Wam wykonanie piernikowego brownie. Poniżej zamieszczam recepturę.
PIERNIKOWE BROWNIE
Składniki:
- mąka pszenna Typ 500 250 g
- czekolada 70 % 200 g
- cukier 120 g
- masło 100 g
- woda 100 g
- cukier puder 50 g
- kakao 30 g
- przyprawa do piernika 30 g
- proszek do pieczenia 8 g
- jajka 3 szt.
Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kawałki.
- Masło rozpuścić wraz z kakao, 100 g cukru i wodą, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu połączenia się składników.
- Całość wystudzić.
- Jajka ubić na puszystą pianę wraz z 20 g cukru.
- Do ubitych jajek dodać wystudzone składniki i miksować.
- Dodaję mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, znowu miksować.
- Ciasto przelać do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach.
- Wystudzić i posypać ciasto cukrem pudrem dowolnie udekorować.
Pracę dokumentujecie zdjęciami, które przysyłacie do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy