Uncategorized

Zajęcia praktyczne procesy technologiczne 3 MTP

 

27.04.2020 r.

Temat zajęć: Sporządzanie ciasta piernikowego

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności właściwego doboru techniki sporządzania wyrobów z ciasta piernikowego.

Zagadnienia do zajęć:

  1. Analiza receptury
  2. Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta
  3. Dobór naczyń, narzędzi i sprzętu niezbędnego do wykonania zadania
  4. Praca produkcyjna
  5. Wykończenie wyrobów
  6. Ocena organoleptyczna ciasta.

Dzisiaj proponuję Wam wykonanie piernikowego brownie. Poniżej zamieszczam recepturę.

PIERNIKOWE BROWNIE

 

Składniki:

 

Wykonanie:

  • Czekoladę połamać na kawałki.
  • Masło rozpuścić wraz z kakao, 100 g cukru i wodą, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu połączenia się składników.
  • Całość wystudzić.
  • Jajka ubić na puszystą pianę wraz z 20 g cukru.
  • Do ubitych jajek dodać wystudzone składniki i miksować.
  • Dodaję mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, znowu miksować.
  • Ciasto przelać do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach.
  • Wystudzić i posypać ciasto cukrem pudrem dowolnie udekorować.

Pracę dokumentujecie zdjęciami, które przysyłacie do mnie na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy