21.04.2020r.
Temat zajęć. Sporządzanie ciast piernikowych
Cel zajęć: poznanie techniki sporządzania wyrobów z ciasta piernikowego
Zagadnienia do zajęć:
- Analiza receptury gastronomicznej
- Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.
- Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.
- Praca produkcyjna
- Wykończenie wyrobów.
Charakterystyczną cechą ciasta piernikowego jest miodowy smak i korzenny aromat. Do sporządzenia ciasta wykorzystujemy takie składniki, jak: mąka pszenna i żytnia, tłuszcz, jaja, cukier, miód, przyprawy korzenne i chemiczne środki spulchniające.
Ciasto piernikowe możemy sporządzać różnymi technikami:
- na zimno ( jak w cieście biszkoptowo – tłuszczowym)
- techniką ciast kruchych
- przez zaparzanie
Proszę zapoznać się z recepturą piernika – tradycyjnego wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.
Jeśli macie problem ze składnikami to proszę zaproponować swoją recepturę piernika znalezioną w internecie. Proszę udokumentować swoją pracę zdjęciami i przesłać na mój adres teresa.szymoniuk@wp.pl
Pozdrawiam
Teresa Szymoniuk