Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne – 2 PT

21.04.2020r.

Temat zajęć. Sporządzanie ciast piernikowych

Cel zajęć: poznanie techniki sporządzania wyrobów z ciasta piernikowego

Zagadnienia do zajęć:

  1. Analiza receptury gastronomicznej
  2. Kolejne czynności przy sporządzaniu ciasta.
  3. Dobór narzędzi, naczyń i sprzętu do wykonania ciasta.
  4. Praca produkcyjna
  5. Wykończenie wyrobów.

Charakterystyczną cechą ciasta piernikowego jest miodowy smak i korzenny aromat. Do sporządzenia ciasta wykorzystujemy takie składniki, jak: mąka pszenna i żytnia, tłuszcz, jaja, cukier, miód,  przyprawy korzenne i chemiczne środki spulchniające.

Ciasto piernikowe możemy sporządzać różnymi technikami:

  • na zimno  ( jak w cieście biszkoptowo – tłuszczowym)
  • techniką ciast kruchych
  • przez zaparzanie

Proszę zapoznać się z recepturą  piernika  – tradycyjnego wyrobu wypiekanego w podłużnej formie.

receptura – piernik1

Jeśli macie problem ze składnikami to proszę zaproponować swoją recepturę  piernika znalezioną w internecie. Proszę udokumentować swoją pracę zdjęciami i przesłać na mój adres teresa.szymoniuk@wp.pl

Pozdrawiam

Teresa Szymoniuk