Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne 2 FTP

15.06.2020 r.

Temat: Sporządzanie deserów zimnych

Celem zajęć jest poznanie asortymentu deserów zimnych oraz techniki wykonania.

Proponuję dzisiaj kolejny deser zestalany na zimno przy pomocy żelatyny – krem. Jest to bardzo lekki, puszysty i delikatny deser, ale trochę pracochłonny. Wykorzystamy do jego sporządzenia świeże truskawki.

Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to mniej czasu, bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie – wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą.
Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru.

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
[na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu]
  • 250 g. świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml. śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

  • Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.
  • Do przestygniętej, lekko tężejącej galaretki  dodajemy pokrojone na drobno truskawki.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
  • Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy!
  • Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki.
  • Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej a jednocześnie delikatnej konsystencji puszystej pianki.Gotowy krem przechowujemy w lodówce.

Dokumentację w formie zdjęć proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy