15.06.2020 r.
Temat: Sporządzanie deserów zimnych
Celem zajęć jest poznanie asortymentu deserów zimnych oraz techniki wykonania.
Proponuję dzisiaj kolejny deser zestalany na zimno przy pomocy żelatyny – krem. Jest to bardzo lekki, puszysty i delikatny deser, ale trochę pracochłonny. Wykorzystamy do jego sporządzenia świeże truskawki.
Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to mniej czasu, bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie – wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą.
Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru.
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
[na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu]
- 250 g. świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml. śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
- Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.
- Do przestygniętej, lekko tężejącej galaretki dodajemy pokrojone na drobno truskawki.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy!
- Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki.
- Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej a jednocześnie delikatnej konsystencji puszystej pianki.Gotowy krem przechowujemy w lodówce.
Dokumentację w formie zdjęć proszę przysłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy