Uncategorized

Zajęcia praktyczne – planowanie żywienia 3MTP

19.05.2020 r.

Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów

Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.

Opierając się na równoważnikach energetycznych Attwatera kontynuujemy obliczenia wartości energetycznej żywności. W tym celu zamieszczam poniższe ćwiczenia.

  1. Oblicz wartość energetyczną 50 g kiełbasy zwyczajnej, wiedząc że w 100 g tego produktu znajduje się 17 g białka, 13 g tłuszczu, 1 g węglowodanów i 13 mg wapnia.

 

  1. Wartość energetyczna 100 g cukru wynosi około 400 kcal. Oblicz, ile energii dostarcza herbata posłodzona dwiema łyżeczkami cukru (20 g).

 

3. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w jednej porcji boeuf Strogonowa.

 

Nazwa surowca Ilość na 1 porcję potrawy

(g, ml)

Zawartość białka (g)

w 100 g surowca

Polędwica wołowa 150 20,0
Mąka pszenna 5 10,0
Smalec 15 0,0
Cebula 20 1,5
Śmietana 20 2,5
Koncentrat pomidorowy 10 5,0

 

  1. Oblicz wartość energetyczną 150 g kotletów pożarskich, jeżeli 100 g stanowi 380 kcal.

 

  1. Wykorzystując dane zawarte w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji naleśników z serem.

 

Nazwa surowca Ilość na 5 porcji Wartość energetyczna

100 g surowca

Mąka 150 g 348 kcal
Jaja 175 g 134 kcal
Mleko 150 g 61 kcal
Ser biały 350 g 168 kcal
Cukier 100 g 399 kcal

Zdjęcia z rozwiązanymi zadaniami proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy