19.05.2020 r.
Temat: Obliczanie wartości energetycznej jadłospisów
Celem zajęć jest doskonalenie umiejętności obliczania wartości energetycznej produktów, potraw i posiłków.
Opierając się na równoważnikach energetycznych Attwatera kontynuujemy obliczenia wartości energetycznej żywności. W tym celu zamieszczam poniższe ćwiczenia.
- Oblicz wartość energetyczną 50 g kiełbasy zwyczajnej, wiedząc że w 100 g tego produktu znajduje się 17 g białka, 13 g tłuszczu, 1 g węglowodanów i 13 mg wapnia.
- Wartość energetyczna 100 g cukru wynosi około 400 kcal. Oblicz, ile energii dostarcza herbata posłodzona dwiema łyżeczkami cukru (20 g).
3. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w jednej porcji boeuf Strogonowa.
Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję potrawy
(g, ml) |
Zawartość białka (g)
w 100 g surowca |
Polędwica wołowa | 150 | 20,0 |
Mąka pszenna | 5 | 10,0 |
Smalec | 15 | 0,0 |
Cebula | 20 | 1,5 |
Śmietana | 20 | 2,5 |
Koncentrat pomidorowy | 10 | 5,0 |
- Oblicz wartość energetyczną 150 g kotletów pożarskich, jeżeli 100 g stanowi 380 kcal.
- Wykorzystując dane zawarte w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji naleśników z serem.
Nazwa surowca | Ilość na 5 porcji | Wartość energetyczna
100 g surowca |
Mąka | 150 g | 348 kcal |
Jaja | 175 g | 134 kcal |
Mleko | 150 g | 61 kcal |
Ser biały | 350 g | 168 kcal |
Cukier | 100 g | 399 kcal |
Zdjęcia z rozwiązanymi zadaniami proszę przesłać na adres dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy