Uncategorized

Zajęcia praktyczne – obsługa klientów 3MTP

 

 

 

17.04.2020 r.

Temat zajęć: Dobieranie bielizny stołowej w zależności od świadczonych usług

Czas realizacji: 2 godziny

Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie technik składania serwetek.

W trakcie poprzednich zajęć zapoznaliście się z materiałem dotyczącym bielizny stołowej. Stąd wiecie, że serwety spełniają ważną rolę przy nakrywaniu stołu:

  1. zabezpieczają odzież gości
  2. służą do wytarcia ust

Z tego wynika obowiązek bezwzględnego dbania o ich czystość.

Przy łamaniu serwet trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  1. ze względów higienicznych serwety należy składać na czystych powierzchniach
  2. w sali restauracyjnej, podobnie jak na całym stole bankietowym, obowiązuje jeden wzór składania serwet
  3. do śniadania i obiadu formuje się serwetki w proste, płaskie formy
  4. na uroczyste kolacje i bankiety przygotowuje się wysokie, bardziej wyszukane wzory

Do formowania efektownych wzorów używa się kwadratowych serwet o wymiarach 50×50 lub 40×40 cm łamanych według potrzeb. Kolor używanych serwet powinien być dopasowany do kolorystyki wnętrza, obrusów i zastawy stołowej.

Techniki dekoracyjnego składania serwetek prezentują poniższe filmy.

25_7.4_PUG_wideocastpo

Po obejrzeniu filmów proszę o uformowanie kilku wzorów serwetek i przesłanie do mnie ich zdjęć. Nie musicie używać serwetek płóciennych. Prosiłam Was o zorganizowanie serwetek papierowych, ale muszą to być serwetki o odpowiednim rozmiarze 40×40 cm (nie małe pojedyncze). Uformowane serwetki ok. 4 wzorów podlegają ocenie.

Czekam na zdjęcia dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy