17.04.2020 r.
Temat zajęć: Dobieranie bielizny stołowej w zależności od świadczonych usług
Czas realizacji: 2 godziny
Celem dzisiejszych zajęć jest poznanie technik składania serwetek.
W trakcie poprzednich zajęć zapoznaliście się z materiałem dotyczącym bielizny stołowej. Stąd wiecie, że serwety spełniają ważną rolę przy nakrywaniu stołu:
- zabezpieczają odzież gości
- służą do wytarcia ust
Z tego wynika obowiązek bezwzględnego dbania o ich czystość.
Przy łamaniu serwet trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- ze względów higienicznych serwety należy składać na czystych powierzchniach
- w sali restauracyjnej, podobnie jak na całym stole bankietowym, obowiązuje jeden wzór składania serwet
- do śniadania i obiadu formuje się serwetki w proste, płaskie formy
- na uroczyste kolacje i bankiety przygotowuje się wysokie, bardziej wyszukane wzory
Do formowania efektownych wzorów używa się kwadratowych serwet o wymiarach 50×50 lub 40×40 cm łamanych według potrzeb. Kolor używanych serwet powinien być dopasowany do kolorystyki wnętrza, obrusów i zastawy stołowej.
Techniki dekoracyjnego składania serwetek prezentują poniższe filmy.
Po obejrzeniu filmów proszę o uformowanie kilku wzorów serwetek i przesłanie do mnie ich zdjęć. Nie musicie używać serwetek płóciennych. Prosiłam Was o zorganizowanie serwetek papierowych, ale muszą to być serwetki o odpowiednim rozmiarze 40×40 cm (nie małe pojedyncze). Uformowane serwetki ok. 4 wzorów podlegają ocenie.
Czekam na zdjęcia dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy