12.05.2020
Dzień dobry.
Temat: Urządzenia i środki do utrzymania czystości
Celem dzisiejszej lekcji będzie poznanie podstawowych urządzeń i sprzętów niezbędnych do utrzymania czystości.
Zadania na dzisiaj :
- Rodzaj porządków
- Sprzęt i urządzenia do sprzątania
- Środki czystości
W każdym zakładzie gastronomicznym porządki przeprowadza się: a) doraźnie ( w trakcie procesu produkcyjnego) b) codziennie ( po każdej zmianie i na koniec dnia) c) okresowo (co kilka dni)
Wszystkie czynności należy wykonywać zgodnie z przyjętymi procedurami. Ich efektem jest usunięcie nieczystości poprodukcyjnych, kurzu, brudu, i zanieczyszczeń mikrobiologicznych w pomieszczeniach , używanych urządzeniach i sprzęcie, a także utrzymanie higieny pracowników. Proszę zapoznać się z prezentacją (Slajdy od nr 24 do końca) oraz treściami Maszyny i urządzenia do mycia i wyparzania naczyń
Poprawne mycie i sprzątanie pomieszczeń w gastronomii …
Na podstawie otrzymanych materiałów sporządzamy notatkę w zeszycie przedmiotowy. Swoją aktywność potwierdzamy wykonując następujące polecenia:
- Wymień co najmniej 7 środków do utrzymania czystości w kuchni
- Jakie urządzenia wykorzystamy do mycia podłóg, i okien
Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.
Powodzenia. Jolanta Zając