06.05.2020 r.
Witam !!!
Temat zajęć: Sporządzanie ciast półfrancuskich
Celem zajęć jest doskonalenie techniki sporządzania wyrobów z ciasta półfrancuskiego.
Dzisiaj proponuję sporządzenie ciastek z ciasta półfrancuskiego śmietanowego.
Ciasto półfrancuskie śmietanowe sporządza się techniką ciasta kruchego.
Z ciasta półfrancuskiego produkuje się ciastka i rogaliki.
Receptura i sposób wykonania znajdują się poniżej.
CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE to pyszne ciasteczka, które swoją strukturą przypominają ciasto francuskie, a smakiem dorównują najlepszym ciastkom maślanym 🙂
Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła/ margaryny
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo
- białko, cukier do posypania ciastek – biały lub brązowy
CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE – sposób wykonania
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, żółtka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (ciasto musi być dobrze schłodzone). Schłodzone ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Foremką (moja ma średnicę 5,5 cm) wycinać ciasteczka. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem (białko w miseczce rozkłócić widelcem i nakładać na ciastka pędzelkiem lub je lekko w nim zanurzać), obtoczyć w cukrze (z jednej strony) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (cukrem do góry). Skrawki ciasta ponownie zagnieść, jeżeli ciasta bardzo się ociepli najlepiej jest je ponownie schłodzić, a następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 10-12 min. Upieczone ciasteczka studzić na kratce. Smacznego! Zachęcam do skorzystania z adresu: https://idealneciasta.com/ciasteczka-polfrancuskie/
Zdjęcia przesyłamy na znany wam adres: jolantazajac66@wo.pl w terminie do 14.05.2020
Pozdrawiam Jolanta Zając