Uncategorized

Technologia gastronomiczna I PT

Dzień dobry

06.05.2020 r.

Temat: Charakterystyka napojów bezalkoholowych zimnych

Cel lekcji: poznanie charakterystyki napojów bezalkoholowych zimnych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

  1. Charakterystyka napojów bezalkoholowych zimnych:

a. woda – mineralna, ( zawierają sole mineralne, wydobywane z podziemnych złóż)

  • źródlana,(pochodząca z podziemnych zasobów wodnych, niskozmineralizowana)
  • stołowa,( z wody pitnej, do której dodawana jest solanka, woda, morska, sole mineralne i CO2 )
  • sodowa ( woda pitna sztucznie nasycona CO2)

b. soki owocowe, warzywne pasteryzowane ( z surowych lub zagęszczonych soków rozcieńczonych wodą, z dodatkiem cukru lub soli)

  • nektary ( soki pitne z zawiesiną rozdrobnionego miąższu, produkowane ze świeżego lub skoncentrowanego soku z dodatkiem cukru. Sok owocowy powinien stanowić 50%):
  • napoje owocowe ( produkowane z soków owocowych, mieszanek soków lub koncentratów owocowych, wody pitnej i cukru nasycone CO2)

c. soki owocowe, warzywne świeżo wyciskane ( wyciskane ze świeżych owoców, warzyw) najzdrowsze

d. mleko i napoje mleczne

e. napoje orzeźwiające gazowane

  • napoje owocowe
  • lemoniady ( z wody nasyconej CO2, z dodatkiem kwasu mlekowego, cytrynowego, barwników, esencji smakowych, soków owocowych)
  • toniki( woda sodowa, soki owocowe, chinina 85 mg/dm³)
  • napoje typu cola ( wyciąg z orzeszków cola, esencja cytrusowa, karmel, kofeina 6,5 – 25 mg/dm³)
  • napoje funkcjonalne: – uzupełniające ( uzupełniające sole mineralne i witaminy)

– energetyzujące ( podczas wzmożonego wysiłku)

– izotoniczne ( dla podejmujących duży wysiłek fizyczny, sportowy)

– zdrowotne: redukujące (dla odchudzających się)

regeneracyjne ( dla rekonwalescentów, sportowców)

– terapeutyczne ( chorzy po kuracji antybiotykowej)

kwas chlebowy otrzymuje się na drodze fermentacji mlekowej i alkoholowej wodnych wyciągów z maki żytniej, słodu żytniego i jęczmiennego lub czerstwego chleba razowego

Proszę  zapoznać się z informacjami dotyczącymi charakterystyki poszczególnych napojów

napoje zimne bezalkoholowe

Przypominam o sprawdzianie  z wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych w czwartek ( 07.05.20) z działu instalacje w zakładzie gastronomicznym.

Pozdrawiam Teresa Szymoniuk