21.04.2020 r.
Temat: Dieta ubogoenergetyczna
Celem lekcji jest poznanie założeń diety ubogoenergetycznej
Zagadnienia do lekcji:
- Cel i zastosowanie diety
- Typy otyłości
- BMI
- Wartość odżywcza diety
- Produkty i potrawy zalecane i zabronione w diecie
- Przykładowy jadłospis w diecie
Dieta ubogoenergetyczna ma zastosowanie przy redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
Wyróżnia się dwa typy otyłości:
- jabłko (androidalna) – nagromadzenie tkanki tłuszczowej jest największe w okolicach brzucha, klatki piersiowej, najczęściej dotyczy mężczyzn
- gruszka (gynoidalna)- gromadzenie tkanki tłuszczowej jest największe w pasie pośladkowo – udowym, najczęściej dotyczy kobiet
W celu ustalenia stopnia otyłości stosuje się wskaźnik BMI (Body mass index). Przy obliczaniu podaje się wzrost w cm, a masę ciała w kg i zgodnie ze wzorem oblicza wskaźnik, którego wynik interpretuje się zgodnie z danymi w tabelach.
Celem diety ubogoenergetycznej jest redukcja masy ciała poprzez stopniowe ograniczanie energii oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta powinna być ubgoenergetyczna, a równocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Zapotrzebowanie energetyczne ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta, uwzględniając jego aktywność fizyczną, wiek, płeć oraz podstawową przemianę materii.
Szczegóły dotyczące diety zamieszczam w prezentacji.
Proszę przeanalizować założenia diety i opracować przykładowy jadłospis dla osoby z nadwagą. Spróbujcie też obliczyć swój wskaźnik BMI i zinterpretujcie wynik.
Proszę zastanowić się i przesłać do mnie propozycje materiału do powtórzenia.
dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy