Uncategorized

Technologia gastronomiczna 3MTP

21.04.2020 r.

Temat: Dieta ubogoenergetyczna

Celem lekcji jest poznanie założeń diety ubogoenergetycznej

Zagadnienia do lekcji:

  1. Cel i zastosowanie diety
  2. Typy otyłości
  3. BMI
  4. Wartość odżywcza diety
  5. Produkty i potrawy zalecane i zabronione w diecie
  6. Przykładowy jadłospis w diecie

Dieta ubogoenergetyczna ma zastosowanie przy redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.

Wyróżnia się dwa typy otyłości:

  • jabłko (androidalna) – nagromadzenie tkanki tłuszczowej jest największe w okolicach brzucha, klatki piersiowej, najczęściej dotyczy mężczyzn
  • gruszka (gynoidalna)- gromadzenie tkanki tłuszczowej jest największe w pasie pośladkowo – udowym, najczęściej dotyczy kobiet

W celu ustalenia stopnia otyłości stosuje się wskaźnik BMI (Body mass index). Przy obliczaniu podaje się wzrost w cm, a masę ciała w kg i zgodnie ze wzorem oblicza wskaźnik, którego wynik interpretuje się zgodnie z danymi w tabelach.

Celem diety ubogoenergetycznej jest redukcja masy ciała poprzez stopniowe ograniczanie energii oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta powinna być ubgoenergetyczna, a równocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Zapotrzebowanie energetyczne ustala się indywidualnie dla każdego pacjenta, uwzględniając jego aktywność fizyczną, wiek, płeć oraz podstawową przemianę materii.

Szczegóły dotyczące diety zamieszczam w prezentacji.

DIETA UBOGOENERGETYCZNA

Proszę przeanalizować założenia diety i opracować przykładowy jadłospis dla osoby z nadwagą. Spróbujcie też obliczyć swój wskaźnik BMI i zinterpretujcie wynik.

Proszę zastanowić się i przesłać do mnie propozycje materiału do powtórzenia.

dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy