20.04.2020 r.
Temat lekcji: Charakterystyka diety z ograniczeniem cukrów
Celem lekcji jest poznanie założeń diety z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów.
Zagadnienia do tematu:
- Cel i zastosowanie diety
- Produkty i potrawy zalecane
- Wymienniki węglowodanowe
- Indeks glikemiczny
Dieta z ograniczeniem cukrów jest kolejną dietą leczniczą i ma zastosowanie w cukrzycy przy upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest obniżenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.
Dieta polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy, sacharozy, a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych.
Dietę opracowuje się indywidualnie dla każdego pacjenta. Przy planowaniu diety należy uwzględnić: wiek, wzrost, masę ciała, aktywność fizyczną oraz stan zdrowia i choroby współistniejące.
Materiał nauczania dotyczący diety zamieszczam w prezentacji.
Proszę przypomnieć sobie wiadomości dotyczące węglowodanów łatwoprzyswajalnych oraz węglowodanów złożonych.
Proszę dokładnie przeanalizować informacje dotyczące produktów zalecanych w diecie oraz dozwolonych technik kulinarnych.
W oparciu o zamieszczony materiał proszę opracować jednodniowy jadłospis w diecie z ograniczeniem cukrów.
Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl
Dorota Gajowy