Uncategorized

Technologia gastronomiczna – 3MTP

20.04.2020 r.

Temat lekcji: Charakterystyka diety z ograniczeniem cukrów

Celem lekcji jest poznanie założeń diety z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów.

Zagadnienia do tematu:

  1. Cel i zastosowanie diety
  2. Produkty i potrawy zalecane
  3. Wymienniki węglowodanowe
  4. Indeks glikemiczny

Dieta z ograniczeniem cukrów jest kolejną dietą leczniczą i ma zastosowanie w cukrzycy przy upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest obniżenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

Dieta polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy, sacharozy, a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych.

Dietę opracowuje się indywidualnie dla każdego pacjenta. Przy planowaniu diety należy uwzględnić: wiek, wzrost, masę ciała, aktywność fizyczną oraz stan zdrowia i choroby współistniejące.

Materiał nauczania dotyczący diety zamieszczam w prezentacji.

DIETA Z OGRANICZENIEM CUKRÓW

Proszę przypomnieć sobie wiadomości dotyczące węglowodanów łatwoprzyswajalnych oraz węglowodanów złożonych.

Proszę dokładnie przeanalizować informacje dotyczące produktów zalecanych w diecie oraz dozwolonych technik kulinarnych.

W oparciu o zamieszczony materiał proszę opracować jednodniowy jadłospis w diecie z ograniczeniem cukrów.

Kontakt ze mną dorotagajowy@wp.pl

Dorota Gajowy