Dzień dobry.
06.04.2020.
Temat : Potrawy duszone z mięsa.
Nasze zadanie na dzisiejsze lekcje to :
- Przypomnienie pojęcia – duszenie
- Dobór surowca na potrawy duszone
- Podział potraw duszonych ze względu na : a) stopień rozdrobnienia surowca b) rodzaj sosu
- Charakterystyka potraw duszonych
- Zasady sporządzania potraw duszonych
Do realizacji dzisiejszych tematów wykorzystamy prezentację https://prezi.com/zohaj-y0z5za/potrawy-duszone-z-miesa-zwierzat-rzeznych/ (proszę uważnie obejrzeć prezentację)
Proponuję też obejrzenie filmów gulasz z wołowiny – :https://www.youtube.com/watch?v=t2T4PXA4Me0 , zrazy wieprzowe – https://beszamel.se.pl/dania-glowne-miesne/zrazy-wieprzowe-w-sosie-pieczarkowym-przepis-na-pyszny-obiad,17592/, karkówka duszona – https://www.youtube.com/watch?v=Q9GetcHPEG0
- W celu utrwalenia wiadomości z dzisiejszych lekcji i sprawdzenia stopnia zrozumienia i ich opanowania należy : wypełnić kartę pracy – załącznik 1 i wypełnioną odesłać na moją pocztę jolantazajaz66@wp.pl lub dziennik do 10.04.2020r.
Pozdrawiam
Jolanta Zając