Uncategorized

Technologia gastronomiczna 2 PT

Dzień dobry.

06.04.2020.

Temat : Potrawy duszone z mięsa.

Nasze zadanie na dzisiejsze lekcje to :

  1. Przypomnienie pojęcia – duszenie
  2. Dobór surowca na potrawy duszone
  3. Podział potraw duszonych ze względu na : a) stopień rozdrobnienia surowca b) rodzaj sosu
  4. Charakterystyka potraw duszonych
  5. Zasady sporządzania potraw duszonych

Do realizacji dzisiejszych tematów wykorzystamy prezentację https://prezi.com/zohaj-y0z5za/potrawy-duszone-z-miesa-zwierzat-rzeznych/ (proszę uważnie obejrzeć prezentację)

Proponuję też obejrzenie filmów gulasz z wołowiny – :https://www.youtube.com/watch?v=t2T4PXA4Me0 , zrazy wieprzowe – https://beszamel.se.pl/dania-glowne-miesne/zrazy-wieprzowe-w-sosie-pieczarkowym-przepis-na-pyszny-obiad,17592/, karkówka duszona – https://www.youtube.com/watch?v=Q9GetcHPEG0

  1. W celu utrwalenia wiadomości z dzisiejszych lekcji i sprawdzenia stopnia zrozumienia i ich opanowania należy : wypełnić kartę pracy – załącznik 1  i wypełnioną odesłać na moją pocztę jolantazajaz66@wp.pl lub dziennik do 10.04.2020r.

Załącznik 1

Pozdrawiam

Jolanta Zając