Uncategorized

Technologia gastronomiczna 1 P4

Dzień dobry

19.05.2020 r.

Temat Napoje alkoholowe mieszane

Cel lekcji; poznanie składników, rodzajów i naczyń do podawania napojów alkoholowych mieszanych

Zagadnienia do zapisania w zeszycie:

1.Składniki napojów mieszanych

a. składnik główny ( wódki, wina, wermuty, likiery)

b. składniki specjalne ( angostura, grenadina, orange bitter)

c. składniki bezalkoholowe ( soki, subst. słodzące, jaja, mleko)

d. przyprawy

e. składniki szprycerujące

f. składniki dekoracyjne

2. Rodzaje napojów alkoholowych mieszanych

a. short drink

b. long drink

c. hot drink

d. diverse drink

e. soft drink

3. Naczynia do podawania napojów mieszanych

Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi w prezentacjach

napoje alkoholowe mieszane

https://prezi.com/vuvynwoxxq3s/klasyfikacja-napojow-mieszanych/

Po zapoznaniu się z prezentacjami proszę wyjaśnić pojęcia: soft drink, angostura, aperitif, bowle, składniki szprycerujące i przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.p