Dzień dobry
19.05.2020 r.
Temat Napoje alkoholowe mieszane
Cel lekcji; poznanie składników, rodzajów i naczyń do podawania napojów alkoholowych mieszanych
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
1.Składniki napojów mieszanych
a. składnik główny ( wódki, wina, wermuty, likiery)
b. składniki specjalne ( angostura, grenadina, orange bitter)
c. składniki bezalkoholowe ( soki, subst. słodzące, jaja, mleko)
d. przyprawy
e. składniki szprycerujące
f. składniki dekoracyjne
2. Rodzaje napojów alkoholowych mieszanych
a. short drink
b. long drink
c. hot drink
d. diverse drink
e. soft drink
3. Naczynia do podawania napojów mieszanych
Proszę zapoznać się z informacjami zawartymi w prezentacjach
https://prezi.com/vuvynwoxxq3s/klasyfikacja-napojow-mieszanych/
Po zapoznaniu się z prezentacjami proszę wyjaśnić pojęcia: soft drink, angostura, aperitif, bowle, składniki szprycerujące i przesłać na adres teresa.szymoniuk@wp.p