Dzień dobry
05.05.2020 r.
Temat: Przechowywanie i magazynowanie produktów pochodzenia roślinnego.
Celem lekcji jest scharakteryzowanie wymagań dotyczących warunków przechowywania poszczególnych produktów pochodzenia roślinnego oraz określić warunki obowiązujące podczas magazynowania i przechowywania różnych produktów pochodzenia roślinnego służące minimalizowaniu ilościowych i jakościowych strat.
- Wymagania dotyczące przechowywania płodów rolnych
- Charakterystyka warunków przechowywania płodów rolnych
– przechowywanie ziemniaków
– przechowywanie zbóż
- Sposoby przechowywania płodów rolnych.
Ad. 1
Wymagania dotyczące przechowywania płodów rolnych
Jakość przechowywanych płodów rolnych w dużej mierze zależy od:
- doboru odmiany i stanowiska,
- procesu wegetacji,
- dojrzałości i właściwego terminu zbioru,
- pogody podczas zbioru,
- zdrowotności produktów rolnych przeznaczonych do magazynowania,
- sposobu przechowywania (składowania),
- wilgotności produktów,
- warunków w miejscu przechowywania (temperatura, wilgotność względna, skład powietrza).
- Charakterystyka warunków przechowywania płodów rolnych
– przechowywanie ziemniaków
Ziemniaki można przechowywać w kopcach, piwnicach oraz w pomieszczeniach aktywnie wentylowanych, zwłaszcza w przechowalniach lub chłodniach z regulowaną temperaturą oraz wilgotnością powietrza.
Rozróżnia się cztery okresy przechowywania ziemniaków:
- Dojrzewanie bulw, zabliźnianie uszkodzeń. Trwa 1–2 tygodnie od chwili złożenia w przechowalni. Temperatura przechowywania w tym okresie powinna wynosić 12–18°C, a wilgotność względna powietrza 90–95%.
- Stopniowego obniżania się temperatury do poziomu optymalnego. Okres ten trwa 2–3 tygodnie. Optymalna wilgotność względna powietrza wynosi 90–95%.
- Trwa zwykle najdłużej, czasem do późnej wiosny, wymaga temperatury (dla ziemniaków jadalnych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia) od 4 do 6°C i wilgotności względnej powietrza 85–90%. W tej temperaturze straty związane z oddychaniem są najmniejsze. Obniżenie temperatury o 1–2°C powoduje, że ziemniaki stają się słodkie.
- Okres przygotowania ziemniaków do konsumpcji lub przetwórstwa, zwłaszcza na frytki i chipsy, zwany rekondycjonowaniem. Trwa około 2 tygodni. Wymagana temperatura 12–16°C (cukry proste zmieniają się w skrobię).
– przechowywanie zbóż
Chłodzenie ziarna ma wiele zalet i jest coraz powszechniejsze i stosowane zarówno w magazynach płaskich, jak i silosowych. Gwarantuje ono zachowanie dobrej jakości ziarna. Ochłodzenie nawet do temperatury 8–12°C wpływa na ograniczenie do minimum strat spowodowanych oddychaniem, zmniejsza rozwój mikroorganizmów i działalność szkodników.
Aby bezpiecznie przechować zboża, wilgotność nie powinna przekraczać 14–15%, a temperatura 8–12°C.
W przypadku kukurydzy wilgotność nie może przekraczać 15%, a temperatura wynosić mniej niż 10°C.
Ziarno należy przewietrzać w okresach niskiej wilgotności powietrza, aby nie nastąpiło jego zawilgocenie. Najlepiej, aby wilgotność powietrza w czasie przewietrzania i schładzania nie przekraczała 60%, a temperatura 10°C.
Wzrost temperatury w zawilgoconej pryzmie zboża powyżej 25°C grozi wystąpieniem groźnych dla zdrowia i życia mykotoksyn, czyli wtórnych i niepożądanych produktów pleśni i grzybów w źle przechowywanych zbożach.
Ad 3.
Można wyróżnić następujące rodzaje magazynów:
-prymitywne: kopce (napowierzchniowe, zagłębione), ziemianki, piwnice;
-tradycyjne podłogowe (płaskie): jednokondygnacyjne, wielopoziomowe;
– wieżowe (silosy): płaskodenne, lejowe, spedycyjne
Budynek przeznaczony pod magazyn musi mieć:
- ściany odpowiednio odizolowane i wykonane tak, aby nie przemakały i nie przewodziły ciepła, ·
- podłogę z doskonałą izolacją przeciwwilgociową, ·
- okna usytuowane na wysokości minimum 1,5–2 m od podłogi i zabezpieczone przed gryzoniami i ptakami.
Wykorzystaj stronę: file:///C:/Users/Nauczyciel/Downloads/09_8.1_PPR_tresc.pdf
Moduł VIII Przechowywanie i sprzedaż płodów rolnych – do strony 9
PODSUMOWUJĄC:
1.Przepisz punkty do zeszytu przedmiotowego.
- Zapoznaj się z treścią modułu VIII, tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
- Jako podsumowanie lekcji obejrzyj Videocast z Modułu VIII a potem rozwiąż test wiedzy ze strony, którą podałam wyżej.
- Zrób zadanie. Jest krótkie. Dasz radę.Zadanie będzie podsumowaniem i uzupełnieniem wiadomości a także potwierdzeniem udziału w lekcji. Prześlijcie notatki oraz zadanie na mój adres mailowy: martagierej@wp.pl do dnia 08.05.2020 r.
Uzupełnij zdania – wstaw definicję lub wyrażenia:
- ……………………………….……..– wydzielenie frakcji ziaren o odpowiednich cechach, zależnie od ich przeznaczenia.
- Zboże o dużej wilgotności i temperaturze podlega niekorzystnym procesom – powstają dogodne warunki do rozwoju …………………………………. i ………………………………….…………………..
- Miejsce do przechowywania powinno zabezpieczać zgromadzone tam płody rolne przed:
…………………………………………………………… , ……………………………………………………..
- Zasadniczym elementem składów płodów rolnych jest podłoga. Dlatego przed złożeniem masy towarowej, należy; bardzo dobrze ją wyczyścić, ………………….…………………………………..………….
- Budynek przeznaczony pod magazyn musi mieć: …………………………………………………………………
- Wzrost temperatury w zawilgoconej pryzmie zboża powyżej 25°C grozi wystąpieniem groźnych dla zdrowia i życia ………………………………………………………………………………………………..
Pozdrawiam
Marta Marecka – Gierej