21.05.2020r
TEMAT: Zasady postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym i regulacje prawne
Celem lekcji jest poznanie zasad postępowania z odpadami w zakładzie gastronomicznym.
Zagadnienia do lekcji:
- Akty prawne regulujące gospodarkę odpadami
- Podział odpadów w gastronomii
- Zasady postępowania z odpadami
- Śmieci w gastronomii
Odpady powstają w życiu codziennym na , w każdym miejscu, w każdym zakładzie. Odpady w gastronomii to zatem odpady kuchenne w postaci wszelkich resztek żywności, które powstają w samodzielnych punktach gastronomicznych oraz na przykład firmowych czy szkolnych stołówkach i kawiarniach. Szczególnym typem odpadów produkowanych w gastronomii są odpady pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie postępowanie prowadzi do zmniejszenia ilości odpadów oraz właściwego ich zagospodarowywania. Odpady gastronomiczne z przedsiębiorstwa spożywczego powinny być usuwane zgodnie obowiązującymi przepisami. Treści do lekcji znajdziecie pod tym adresem. . https://ekofabryka.com.pl/odpady-w-gastronomii/ oraz w załączniku.