Temat: Przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży gastronomicznej cz. 2
Kontynuujemy temat z wczorajszej lekcji. Na dzisiejszej lekcji poznacie rodzaje przedsiębiorstw występujących w branży gastronomicznej oraz instytucje na rynku gastronomicznym.
Omówimy:
- Klasyfikację placówek gastronomicznych wg Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
- Instytucje na rynku gastronomicznym.
Ad. 1
W Polsce w praktyce dla celów statystycznych jest stosowana klasyfikacja opracowana przez Główny Urząd Statystyczny, który definiuje i klasyfikuje cztery podstawowe rodzaje placówek gastronomicznych:
a) restauracja
b) bar
c) stołówka
d) punkt gastronomiczny
Ad. 2
Instytucja to zakład o charakterze publicznym zajmujący się sprecyzowanym zakresem spraw lub organizacja działająca na podstawie norm prawnych i obyczajowych dotyczących funkcjonowania określonej działalności np.; gastronomicznej.
Wśród instytucji funkcjonujących na rynku gastronomicznym należy wymienić:
- instytucje posiadające uprawnienia do kontroli prowadzonej działalności gospodarczej w gastronomii,
- instytucje zrzeszające przedsiębiorców gastronomicznych i pracowników gastronomii
Instytucje posiadające uprawnienia do kontroli prowadzonej działalności gospodarczej w gastronomii:
– Inspekcja Handlowa
– Państwowa Inspekcja Sanitarna
W praktyce kontrole zakładów gastronomicznych przeprowadzają inspektorzy zatrudnieni w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
Instytucje zrzeszające przedsiębiorców gastronomicznych i pracowników gastronomii
– Kucharska Wspólnota Europejska – Euro – Toques w ramach organizacji działa Euro – Toques Polska
– Stowarzyszenie Polskich Barmanów
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Anna Lisiecka