Dzień dobry
14.05.2020r.
Temat : Korzyści wynikające ze stosowania systemu HACCP
Cel lekcji: poznanie korzyści wynikających ze stosowania systemów jakości w gastronomii.
Zagadnienia do zapisania w zeszycie:
- Korzyści z wdrażania Systemu HACCP
- Podstawa prawna obowiązku wdrażania systemu HACCP
- Wady stosowania
System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności. Na obowiązku wdrażania systemu HACCP w firmach, konsument zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna. Przedsiębiorca posiadając prawidłowo wdrożony i funkcjonujący system buduje zaufanie konsumentów do firmy i poprawia jej wizerunek.
Podstawa prawna
Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2010.136.914 z zm.)
oraz rozporządzenia:
- ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 178/2002 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Proszę zapoznać się z informacjami:
Pozdrawiam Teresa Szymoniuk