22.04.2020r.
Temat: Powtórzenie wiadomości z działu-Żywność.
Celem lekcji jest powtórzenie wiadomości z działu żywność. Przeczytaj pytania i spróbuj samodzielnie odpowiedzieć na pytania a następnie obejrzyj materiał:
- Co to są składniki odżywcze i jak je dzielimy ze względu na funkcje pełnione w organizmie?
https://slideplayer.pl/slide/10354009/
- Jak wykryć białko w twarogu?
https://pazdro.com.pl/wykrywanie-bialek-w-wybranych-produktach-doswiadczenie-41
https://epodreczniki.pl/a/bialka—wlasciwosci/DUyoKVZnH
- Jak odróżnić tłuszcz od substancji tłustej?
https://www.youtube.com/watch?v=PVYd3Y8I_wI
https://epodreczniki.pl/a/tluszcze—budowa-i-wlasciwosci/DWXWkOyOC
- Jak wykryć glukozę (próba Trommera).
https://www.youtube.com/watch?v=Q59VISlJFEw
https://epodreczniki.pl/a/cukry—glukoza-i-fruktoza/DIEPptxTJ
- Jak wykryć obecność skrobi w ziemniakach?
https://slideplayer.pl/slide/407016/
- Co to jest fermentacja alkoholowa?
- Na czym polega fermentacja octowa?
- Dlaczego mleko kwaśnieje?
https://epodreczniki.pl/a/fermentacje-w-procesach-przygotowywania-zywnosci/D16SKH5ht
- Jakie są przyczyny psucia się żywności (jełczenie, gnicie, butwienie)?
Rozwiąż kartę pracy –załącznik 1-karta pracy-inne-przemiany-zywnosci
- Jak można zapobiec psuciu się żywności?
https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi
https://epodreczniki.pl/a/dbamy-o-zywnosc/D130h0SQ7
- Co to są dodatki do żywności i jak dzielimy dodatki do żywności (przykłady)?
- Podsumowanie tematu, zapoznaj się z prezentacją
https://quizlet.com/78828755/zywnosc-wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-flash-cards/
https://quizlet.com/pl/293323283/wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-2702-flash-cards/
- Rozwiąż kartę pracy – załącznik 2-powtórzenie -żywność 1, powtórzenie -żywność 2
Rozwiązania zadań, proszę przesłać 22 kwietnia do godziny 21.00 na adres e-maila: justyna.filipiak7@gmail.com
Proszę na stronie e- podręcznik zalogować się i w udostępnionym materiale rozwiązać ćwiczenia, będzie to również potwierdzeniem aktywnego udziału w zajęciach.
Pytania oraz informacje zwrotne, proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia oraz klasę
Pozdrawiam
Justyna Filipiak