Uncategorized

Chemia 1F4R, 22.04.2020r.

22.04.2020r.

Temat: Powtórzenie wiadomości z działu-Żywność.

Celem lekcji jest powtórzenie wiadomości z działu żywność. Przeczytaj pytania i spróbuj samodzielnie odpowiedzieć na pytania a następnie obejrzyj materiał:

  • Co to są składniki odżywcze i jak je dzielimy ze względu na funkcje pełnione w organizmie?

https://www.edukator.pl/wplyw-skladnikow-zywnosci-na organizm,presentation,14022ac17ad41ecc4eb7aabf95fba34dc50b2ea0.html

https://slideplayer.pl/slide/10354009/

  • Jak wykryć białko w twarogu?

https://pazdro.com.pl/wykrywanie-bialek-w-wybranych-produktach-doswiadczenie-41

https://epodreczniki.pl/a/bialka—wlasciwosci/DUyoKVZnH

  • Jak odróżnić tłuszcz od substancji tłustej?

https://www.youtube.com/watch?v=PVYd3Y8I_wI

https://epodreczniki.pl/a/tluszcze—budowa-i-wlasciwosci/DWXWkOyOC

  • Jak wykryć glukozę (próba Trommera).

https://www.youtube.com/watch?v=Q59VISlJFEw

https://epodreczniki.pl/a/cukry—glukoza-i-fruktoza/DIEPptxTJ

  • Jak wykryć obecność skrobi w ziemniakach?

https://slideplayer.pl/slide/407016/

  • Co to jest fermentacja alkoholowa?
  • Na czym polega fermentacja octowa?
  • Dlaczego mleko kwaśnieje?

https://epodreczniki.pl/a/fermentacje-w-procesach-przygotowywania-zywnosci/D16SKH5ht

  • Jakie są przyczyny psucia się żywności (jełczenie, gnicie, butwienie)?

Rozwiąż kartę pracy –załącznik 1-karta pracy-inne-przemiany-zywnosci

  • Jak można zapobiec psuciu się żywności?

https://epodreczniki.pl/a/konserwacja-zywnosci-a-konsekwencje-zdrowotne/D75iMP6Gi

https://epodreczniki.pl/a/dbamy-o-zywnosc/D130h0SQ7

  • Co to są dodatki do żywności i jak dzielimy dodatki do żywności (przykłady)?

https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/dodatki-do-zywnosci-wplyw-na-organizm-czy-maja-szkodliwe-dzialanie/

  • Podsumowanie tematu, zapoznaj się z prezentacją

https://quizlet.com/78828755/zywnosc-wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-flash-cards/

https://quizlet.com/pl/293323283/wplyw-skladnikow-zywnosci-na-organizm-2702-flash-cards/

Rozwiązania zadań, proszę przesłać 22 kwietnia do godziny 21.00 na adres e-maila: justyna.filipiak7@gmail.com

Proszę na stronie e- podręcznik zalogować się i w udostępnionym materiale rozwiązać ćwiczenia, będzie to również potwierdzeniem aktywnego udziału w zajęciach.

Pytania oraz informacje zwrotne, proszę kierować na podany adres e-mail lub poprzez dziennik elektroniczny, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia oraz klasę

Pozdrawiam

Justyna Filipiak