11.05.2020
Temat: Regulacja aktywności enzymów.
Celem lekcji jest poznanie wpływu czynników fizykochemicznych na aktywność enzymów.
1.Zagadnienia:
działanie aktywatorów oraz inhibitorów enzymów
mechanizm ujemnego sprzężenia zwrotnego w regulacji szlaków metabolicznych
wpływ temperatury, pH, stężenia substratu na aktywność enzymu
2. Proszę, zapoznajcie się z materiałem udostępnionym w podanych linkach
enzymy:
regulacja enzymów
https://pl.khanacademy.org/science/biology/energy-and-enzymes/enzyme-regulation/a/enzyme-regulation
Polecam obejrzenie filmu omawiającego zagadnienie energii aktywacji
https://www.youtube.com/watch?v=KDBlgycsV3w
Aby przybliżyć dany temat przygotowałam dla Was materiał (załącznik 1)
Proszę zapoznajcie się z nim.
Temat został również omówiony w podręczniku str. 116 – 121
3. W zeszycie zapisujemy
Regulacja działania enzymów może odbywać się przez: aktywację i inhibicję, ujemne sprzężenie zwrotne oraz czynniki środowiska, takie jak: temperatura, pH, oraz stężenie substratu.
Aktywatory to związki, które pobudzają działanie enzymów, ale same nie biorą udziału w przeprowadzanej przez nie reakcji np. jony metali Mg, Zn, Ca, Fe, Cu.
Inhibitory to substancje, które hamują aktywność enzymów. Mogą nimi być produkty reakcji enzymatycznych lub inne związki chemiczne.
Wyróżniamy: Inhibitory nieodwracalne na trwałe wiążą się z enzymem, przez co traci on swoje właściwości. Inhibitory odwracalne łączą się z enzymem nietrwale, przez co blokują jego zdolności enzymatyczne tylko na pewien czas.
Czynniki wpływające na działanie enzymów:
– temperatura – enzymy zwykle działają w określonym przedziale temperatury. Podwyższenie temperatury początkowo zwiększa szybkość reakcji, jednak zbyt wysoka temperatura powoduje denaturację enzymów.
– wartość pH enzymy różnią się optymalnym pH działania. Dla wielu enzymów wynosi ono ok. 7. np. uczestniczące w procesie trawienia, działają w środowisku kwaśnym bądź zasadowym.
– stężenie substratu niskie stężenie substratu ogranicza szybkość reakcji enzymatycznej. Zwiększenie stężenia substratu przyspiesza przebieg reakcji enzymatycznej aż do osiągnięcia szybkości maksymalnej.
4. Podsumowanie
Uporządkuj swoją wiedzę
5. Praca domowa
W razie pytań proszę o kontakt przez messenger, adres e –mail : joannamichaluk@gmail.com
Dziękuje i zachęcam do pracy!
Joanna Michaluk