Dzień dobry
04.06.2020r.
Temat: Pojęcie i zakres normalizacji. Typy i cechy norm – 2 godziny lekcyjne
Cel lekcji: poznanie pojęcia i zakresu normalizacji oraz typów i cech norm
Normalizacja jest działalnością zmierzającą do optymalnego uporządkowania danej dziedziny, ujednolicenia wymagań dotyczących cech produktów, czynności produkcyjnych i usługowych oraz ujęcie tych ustaleń w normy przeznaczone do powszechnego i wielokrotnego stosowania
Norma to dokument przyjęty na zasadzie ogólnego porozumienia i zatwierdzony przez krajową jednostkę normalizacyjną , ustalający powszechnej możliwe do wielokrotnego zastosowania zasady, wytyczne i charakterystyki odnoszące się do różnych rodzajów działalności lub wyników.
CEL ZASTOSOWANIA NORM- uzyskanie optymalnego uporządkowania w określonym zakresie.
Jednostką normalizacyjną w Polsce jest Polski Komitet Normalizacyjny – PKN
Zagadnienia do zapisania w zeszycie
- Pojęcie normalizacji
- Cele stosowania normalizacji
- Korzyści ze stosowania normalizacji
- Pojęcie normy
- Podział norm
- Typy norm
- Budowa normy
Treści do lekcji znajdziecie w prezentacji
normalizacja w gastronomii i receptury
Proszę opracować zagadnienia i przesłać na mój adres: teresa.szymoniuk@wp.pl