Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii – II PT

Temat : Sporządzanie deserów .

Celem dzsiejszych zajęć jest poznanie zasad sporzązdania deserów oraz ćwiczenie umiejętności ich sporządzania. Na poczatek proponuję surówkę owocową i kisiel owocowy.

Składniki na surówkę : świeże owoce (możecie wybrać dowolne, dostepne i ulubione przez was), miód, bakalie, cytyna

Składniki na kisiel : owoce świeże , mrożone lub z kompotu, mąka ziemniaczana, cukier

Domowy kisiel owocowy

Składniki

  • 300 ml wody
  • 120 g owoców leśnych
  • 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru kryształu

Przygotowanie

  1. Odmierz 300 ml wody i odlej ok. 50 ml (to ok. pół szklanki). Przelej 250 ml do garnuszka, dodaj cukier  i owoce. Doprowadź do wrzenia.
  2. W szklance z odmierzoną wodą wymieszaj dokładnie 2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewaj roztwór powoli do gotujących się owoców i cały czas mieszaj trzepaczką. Kisiel bardzo szybko zacznie gęstnieć. Po minucie wyłącz palnik, ostudź kisiel i podawaj.

Domowy kisiel owocowy

Surówka z owoców 

Surówka z owoców
Składniki Ilość(g) Sposób wykonania
Jabłka

Gruszki

Pomarańcze

Kiwi

Winogrona

Miód

Orzechy/ rodzynki

cytryna

100

50

100

1 szt

70g

15g

15g

¼ szt

– przeprowadź obróbkę wstępną owoców

– rozdrobnij owoce

– orzechy posiekaj i upraż na patelni

– Z miodu,  soku z cytryny  przygotuj zalewę

– rozdrobnij owoce

– wymieszaj owoce z zalewą miodowo-cytrynową

– schłódź owoce w lodówce

– posyp prażonymi orzechami

Sałatka owocowa

W zaproponowanych deserach możecie wykorzystać dowolne , ulubione i dostepne owoce. Dokumentację w formie zdjęć proszę  przesłać na pocztę do 06.04.2020r.  Pozdrawiam  J. Zając