26-05-2020
Określenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko- zagrożenia.
Na dzisiejszych zajęciach zapoznamy się z negatywnym wpływem wielkotowarowej produkcji zwierzęcej na środowisko.
Poznacie sposoby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko.
- Rozmieszczenie chowu zwierząt gospodarskich na świecie
- Zanieczyszczenia powietrza
- Zanieczyszczenia wód
- Zanieczyszczenia gleby
- Emisja hałasu
- Sposoby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko
W celu zapoznania z rozmieszczenienie chowu zwierząt gospodarskich na świecie polecam
Zanieczyszczenia powietrza , wody i gleby poznacie po analizie następujących materiałów
http://www.wodr.poznan.pl/component/k2/item/3377-emisja-amoniaku-z-produkcji-
https://www.kalendarzrolnikow.pl/6347/czy-zwierzeta-nas-truja
Materiał dotyczący punktu 6 ,,Sposoby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko znajdziecie w artykułach
https://pdfs.semanticscholar.org/561e/0d0e2d54752a48440e6864f617d6bc86bb5c.pdf
Z 2 ostatnich artykułów proszę wypisać 5 sposobów ograniczenia negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko.
Proszę zrobić zdjecie notatce i przesłać na mój adres jako zaliczenie zajęć.
W celu podsumawania dzisiejszego tematu polecam filmy https://www.fdpa.org.pl/film-zamykanie-obiegu-biogenow-w-gospodarstwie-rolnym
D.Koczkodaj dkoczkodaj@poczta.fm