Uncategorized

Podstawy gastronomii – I P4

07.05. 2020r.

TEMAT: GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna

Witam !!!.

Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie systemu GMP  i zasad  wdrażania go w zakładzie gastronomiczny

Zadania na dzisiaj

  1. GMP – co to jest?
  2. Obszary działania
  3. Dekalog GMP

Dobra praktyka produkcyjnaDPP (ang. Good Manufacturing Practice – GMP) – zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, zwłaszcza w branży farmaceutycznej, spożywczej oraz innych obszarach działalności gospodarczej.   Zasady DPP zapewniają wysoką jakość i czystość materiałów użytych do produkcji danego wyrobu oraz pełną kontrolę nad pochodzeniem, jakością surowców i całym procesem produkcyjnym. Stosowanie tych zasad podnosi poziom bezpieczeństwa produktów konsumenckich. Standardy dobrej praktyki produkcyjnej opracowano pierwotnie dla przemysłu farmaceutycznego.

To, w jaki sposób odżywiamy się, determinuje nasz stan zdrowia. Niestety, żywność może mieć negatywne skutki oraz stanowić dla nas zagrożenie. Dlatego też konsumenci mają prawo wymagać, by produkty przeznaczone do spożycia były bezpieczne zdrowotnie. Jednym z systemów, który zapewnia wysokie standardy w procesie produkcji żywności (i nie tylko), jest GMP

Treści do lekcji znajdziecie pod następującym adresem: http://jared.pl/gmp-co-to-jest/ oraz https://www.iso.org.pl/uslugi-zarzadzania/wdrazanie-systemow/dobre-praktyki-produkcyjne/

Z lekcji należy sporządzić notatkę i przesłać ja do 08.05.2020

Przykładowe dokumenty GMP.

 

Wszelkie pytania i informacje zwrotne należy kierować do mnie na e-mail – jolantazajac66@wp.pl   lub poprzez e-dziennik wpisując w tytule wiadomości imię i nazwisko ucznia oraz klasę.

Pozdrawiam Jolanta Zając