Zajęcia praktyczne- KZP (produkcja roślinna) klasa 3 FT gr.1
Dzień dobry
26.05. 2020 r.
T: Zbiór i przechowywanie pozyskanych produktów roślinnych. Organizowanie sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego.
Celem zajęć jest organizowanie przechowywania i sprzedaży produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności.
Wprowadzenie:
Na przestrzeni dziejów rozwijano i doskonalono metody związane z magazynowaniem pożywienia: począwszy od prymitywnych dołów ziemnych, przez supernowoczesne przechowalnie, na chłodniach kończąc. Wydawać by się mogło, że postęp technologiczny starł z powierzchni ziemi stare metody przechowywania płodów rolnych, ale w wielu rejonach kraju i świata nadal są one jedynym źródłem utrzymania ich świeżości i dostępności przez cały rok. Wystarczy uważnie się rozejrzeć, żeby znaleźć w swoim otoczeniu codzienne działania związane z przechowywaniem i sprzedażą płodów rolnych.
Przyjrzyjmy się teraz następującym zagadnieniom:
1.Wymagania dotyczące przechowywania płodów rolnych.
Przechowywanie ziemniaków bez strat. Podpowiedzi specjalisty – https://www.youtube.com/watch?v=1HHefPCmJGw
2.Charakterystyka warunków przechowywania płodów rolnych.
Moduł VIII Przechowywanie i sprzedaż płodów rolnych – strony 2-9.
Jak przechowywać warzywa korzeniowe
https://www.youtube.com/watch?v=da1d24O8ShU
3.Organizowanie sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego.
Moduł VIII Przechowywanie i sprzedaż płodów rolnych – strony 10-11.
Aby zapoznać się bliżej z tematem proszę zajrzeć na stronę:
file:///C:/Users/Nauczyciel/Downloads/09_8.1_PPR_tresc%20(2).pdf
Następnie obejrzyj Videocast dotyczący tego samego modułu.
https://kno.ore.edu.pl/moodle/course/view.php?id=673#section-
Podsumowanie
Surowce pochodzenia rolniczego ze względu na zawartość białka, tłuszczu, cukrów, związków mineralnych, witamin i innych stanowią cenne źródło pokarmu dla ludzi i zwierząt oraz posiadają szerokie zastosowanie w różnych gałęziach gospodarki. O przydatności towarów pochodzących z produkcji rolniczej decydują nie tylko cechy gatunkowe i zróżnicowany skład chemiczny, lecz także ich walory jakościowe i związana z nimi przydatność przemysłowa.
Aby wydłużyć przydatność przemysłową i walory jakościowe, konieczne jest zapewnienie produktom i towarom pochodzenia rolniczego odpowiednich warunków przechowywania i magazynowania po zbiorze.
Znane są różne sposoby i techniki przechowywania oraz magazynowania:
– najstarsze (pryzmy, kopce, piwnice)
-najnowszych- w pełni zautomatyzowane magazyny zbożowe w formie silosów, czy przechowalnie ziemniaków z kontrolowaną atmosferą.
Nowoczesne magazyny i przechowalnie:
-chronią towary przed przemoknięciem,
– chronią towary przed przemarznięciem
chronią towary przed szkodnikami,
– zapobiegają rozwojowi chorób grzybowych i pleśni.
Okres magazynowania (w zależności od gatunków roślin i przeznaczenia) trwa od kilku do kilkudziesięciu miesięcy.
Sprzedaż bezpośrednia to handel małymi ilościami nieprzetworzonych produktów.
Waszym zadaniem będzie opisanie dowolnego sposobu przechowywania ziemniaków, a następnie wskazanie wad i zalet tego sposobu.
Pomocą będzie Zeszyt Naukowy UNIWERSYTETU PRZYRODNICZO-HUMANISTYCZNEGO w SIEDLCACH. Na stronie 120 znajduje się rozdział dotyczący przechowywania i magazynowanie roślin okopowych. Natomiast na stronie 123 zamieszczona jest ilustracja kopca technicznego, która jest pośrednią formą przechowywania ziemniaków między kopcami tradycyjnymi a przechowalniami. Warto przeanalizować ten rysunek.
Zrobione zadanie proszę przesłać na mój adres mailowy do dnia 02. 06. 2020 r.
Miłej pracy!
M. Marecka-Gierej