Uncategorized

Zajęcia praktyczne – procesy technologiczne w gastronomii 2 PT

17.04.2020r
Witam was po raz kolejny.
Temat : Sporządzanie ciast piernikowych.
Zagadnienia do tematu:
Składniki podstawowe ciast piernikowych –
Podstawowymi składnikami ciasta piernikowego są miód naturalny (lub sztuczny), mąka (pszenna, żytnia, owsiana lub mieszana), cukier, jaja, tłuszcz i środek spulchniający (soda lub proszek do pieczenia), zmielone przyprawy korzenne (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir itp.) i bakalie.
http://zspradzyn.internetdsl.pl/gastronomia/ciasta/piernik.pdf

Charakterystyka i technika sporządzania ciast –
http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/8.htm – zapoznaj się z techniką sporządzania ciasta piernikowego.

Obejrzyj film o sporządzaniu piernika
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiR_P2zlu3oAhW0kFwKHXeKCAgQtwIINjAD&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DACenSPjxXy4&usg=AOvVaw20wD8f4cPNWjopCxgEU6AC

W zeszycie do zajęć zapisz temat i wybraną przez siebie recepturę na piernik .
Zdjęcie receptury prześlij do dnia 20.04.2020 na moją pocztę jolantazajac66@wp.pl .
Jestem do waszej dyspozycji.
Pozdrawiam i życzę miłej pracy
Jolanta Zając